Ingredience na maso a omáčku
- svíčková 1.5 kg
- kořenová zelenina 300 g
- cibule 1 kus
- bobkový list 1 kus
- nové koření 2 kuličky
- pepř 5 kuliček
- tymián 1 větvička
- bujón 0.5 l
- sůl 1.5 lžička
- pepř 0.5 lžiček
- zakysaná smetana 1 balení
Na domácí knedlík
- rohlík 2 kusy
- hrubá mouka 1.5 šálek
- vlažné mléko 1.5 šálek
- žloutek 2 kusy
- prášek do pečiva 0.5 lžiček
- sníh ze dvou bílků 1 dávka
Postup přípravy
1
Maso okořeníme a opečeme na oleji na pánvi, aby se zatáhlo
Svíčkovou přendáme do pekáče
Na stejné pánvi ve výpeku orestujeme nakrájenou čerstvou kořenovou zeleninu ze zahrady a najemno nakrájenou cibuli
Přidáme k masu do pekáče s bobkovým listem, novým kořením, čerstvým tymiánem, celým pepřem a vše podlijeme libovým bujónem
Pečeme při 250 stupních asi hodinu v troubě
2
Jakmile je maso měkké, dáme pečeni stranou a vyjmeme tuhé koření
Zeleninu rozmixujeme, omáčku zředíme, zjemníme kysanou smetanou a dochutíme
Maso nakrájíme a ještě s omáčkou prohřejeme v teplé troubě
3
Domácí knedlík připravujeme v mikrovlnné troubě v keramické nádobě vymazané máslem a vysypané hrubou moukou
Suroviny smícháme a do těsta lehce vpravíme sníh ze dvou bílků
Dáme na maximum na deset minut do mikrovlnky a ještě necháme pár minut dojít v teple
Knedlíky necháme lehce zchladnout, vyklopíme je z formy, nakrájíme a před podáváním prohřejeme na pařáku
Hlavní chod
Pravá svíčková na smetaně s domácím knedlíkem a brusinkami
Ingredience na maso a omáčku:1,5 kg pravé svíčkové, 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel a celer), 1 cibule, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček celého pepře, větvička čerstvého tymiánu, 0,5 l bujónu, 1 lžička soli, 0,5 lžičky pepře, 1 zakysaná smetana.Na domácí knedlík: 2 nakrájené rohlíky, 1,5 hrnku hrubé mouky, 1,5 hrnku vlažného mléka, 2 žloutky, 0,5 lžičky soli, 0,5 lžičky prášku do pečiva, sníh ze dvou bílků.