Suroviny
- žampiony (portobello) 5–6 ks
- ricotta 250 g
- hladkolistá petržel 2 hrsti
- olivový olej 2 lžíce
- česnek 1/2 stroužku
- žloutek 1 ks
- halloumi sýr 100 g
- slunečnicová semínka
- olivový olej
- sůl
Postup přípravy
- Nejprve si připravte petrželovou ricottu. Čerstvé lístky plocholisté petržele nasekejte nadrobno a přidejte k nim dvě lžíce olivového oleje, špetku soli a jemně nasekaný česnek.
- S ním opatrně, stačí opravdu polovina stroužku jen na ovonění. Toto pesto nechte asi hodinu odpočívat, aby se v oleji uvolnila chuť a vůně petrželových lístků. Pak ho zamíchejte do ricotty společně s vaječným žloutkem.
- Halloumi nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky, které z obou stran opečte na pánvi s kapkou olivového oleje dozlatova. Pak je nakrájejte na kostičky. Z klobouků žampionů portobello opatrně vyřízněte nožku, aby se daly pohodlně naplnit sýrovou směsí.
- Naplněné houby poklaďte kostičkami halloumi, posypte slunečnicovými semínky a v pekáčku lehce pokapejte olivovým olejem. Vše dejte zapéct společně s osolenými cherry rajčátky asi na 15–20 minut při 180 °C, dokud sýrová směs neztuhne. Podávejte s opečenými toasty nebo bagetkou.