Suroviny
Postup přípravy
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a doměkka (ne dohněda!) na něm osmažíme cibuli a pórek
Mezitím si připravíme vývar – pokud použijeme kostku, rozpustíme ji v horké vodě, lze rozpustit v malém množství vody v mikrovlnné troubě
Jakmile je zelenina dostatečně měkká, zalijeme ji vývarem
Základ na polévku přivedeme k varu, přidáme kostičky brambor a trošku krupičky a vaříme, dokud nezměknou; trvá to asi čtvrt hodiny
Odstavíme, když polévka trochu vychladne, rozmixujeme ji (pokud nemáte výkonný mixér, raději to proveďte po částech)
Můžeme do ní zamíchat vejce a vmíchat smetanu, pokud chceme
Dosolíme, opepříme a před podáváním ozdobíme osmahnutými kolečky pórku nebo pažitkou, sekanými mandličkami, postrouhaným parmezánem