Suroviny
- česnek (neoloupané) 6 ks
- pastiňák (nakrájený na větší kousky) 4 ks
- cibule 1 ks
- extra virgin olivový olej 2 lžíce + na pokapání
- rozmarýn (sušený nebo čerstvý) 1 lžíce
- mořská sůl 1 lžíce
- pepř
- bílé fazole 1 konzerva
- zeleninový vývar 6 hrnků
- citronová šťáva 1 lžíce
- dýňová semínka (nasucho opražená)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete na něj česnekové stroužky, nakrájený pastinák, cibuli, rozmarýn, sůl a pepř a vše zakapejte olivovým olejem. Pečte 45–55 minut, až bude zelenina měkká a upečená lehce dozlatova.
- Stroužky česneku zbavte slupky a dejte je do mixéru spolu s pastinákem, cibulí, slitými fazolemi, vodou či vývarem a citronovou šťávou (možná to budete muset udělat ve dvou várkách, podle velikosti mixéru). Rozmixujte vše dohladka, pokud bude polévka příliš hustá, můžete přidat více vody nebo vývaru. Také můžete dát všechny ingredience do velkého hrnce a rozmixovat je ponorným mixérem.
- Hladkou polévku přelijte do hrnce a za častého míchání ji na středním plameni prohřejte. Při podávání polévku posypte opraženými dýňovými semínky a zakapejte trochou olivového oleje.