Suroviny
- červená řepa (středně velká) 4 ks
- krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
- cibule (nakrájená na kostičky) 1 ks
- zeleninový vývar 750 ml
- balzamikový ocet 2 lžíce
- česnek (prolisovaný) 1 stroužek
- tymián (sušený) 1 lžička
- olivový olej 3 lžíce
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- bílý jogurt (nebo zakysaná smetana)
- tvrdý sýr (strouhaný sýr na posypání)
- pažitka (čerstvá)
Postup přípravy
- Červenou řepu nakrájejte najemno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Na olivovém oleji opečte doměkka cibuli, přidejte řepu a chvíli restujte. Vlijte rajčata, přidejte vývar a vařte asi deset minut.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem, přidejte tymián a balzamikový ocet. Dobře promíchejte a nechte ještě 2–3 minuty provařit.
- Na talíři přidejte jogurt nebo smetanu – polévku krásně zjemní. Podávejte s nastrouhaným sýrem a ozdobené pažitkou.