Suroviny
Postup přípravy:
- Uzené koleno opláchněte a vložte do hrnce s vodou. Mrkev, celer a cibuli oloupejte, případně překrojte napůl. Petrželku opláchněte a vytřepte z ní vodu.
- Do hrnce s kolenem přidejte mrkev, celer, cibuli, několik snítek petrželky a pepř. Vše nechte zvolna vařit asi 2 hodiny.
- Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce, nechte okapat a zchladnout. Pak ho oberte od kosti a nakrájejte nadrobno (kůži a tlusté odstraňte). Vývar přeceďte a také nechte chladnout. Dle potřeby ho dosolte.
- Plátky želatiny nechte nabobtnat v malém množství studené vody. Pak si odměřte asi 500 ml vývaru a zahřejte ho (nesmí se vařit). Nechte v něm rozpustit želatinu.
- Ze zbylé petrželky otrhejte lístečky a nasekejte je. Okurky nakrájejte na malé kostičky.
- Do velké mísy vsypte maso, petrželku a okurky. Přilijte vývar se želatinou a vše promíchejte.
- Nádobu na aspik naplňte připravenou směsí a zakryjte potravinovou fólií nebo alobalem. Aspik nechte v lednici přes noc ztuhnout. Podávejte s bílým pečivem a vychlazeným bílým vínem.
Další skvělá chuťovka, která se může hodit k pivu i vínu. Pusťte si tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Škvarková pomazánka
Nebo mrkněte na další dvě chuťovky v aspiku: