Suroviny
- olivový olej 4 lžíce
- cibule 1/2 ks
- česnek 1 stroužek
- rajský protlak 1 lžíce
- krájená rajčata (nebo passata či pyré) 800 g (2 plechovky)
- vodka (kvalitní) 120 ml
- cukr krupice 1 lžíce
- sůl
- penne 500 g
- smetana ke šlehání 120 ml
- pepř (čerstvě namletý)
- strouhaný parmazán (k podávání)
- hladkolistá petržel (k podávání, nemusí být)
Postup přípravy
- Ve velké silnostěnné pánvi nebo kastrolu rozehřejte olivový olej. Vsypte jemně nakrájenou cibuli a při střední až nízké teplotě smažte asi 7 minut, až cibule zesklovatí. Vsypte česnek a několik vteřin promíchávejte, aby se rozvoněl.
- Vmíchejte rajčatovou pastu, opět jen na několik vteřin. Vlijte rajčata, vodku, přidejte cukr, sůl a pepř. Zlehka vařte asi 10 až 15 minut, občas promíchejte.
- Mezitím připravte těstoviny podle návodu na obalu, aby zůstaly pevné na skus.
- Omáčku ochutnejte, jestli nepotřebuje dochutit, a vmíchejte do ní smetanu. Prohřejte ji, ale už dále nevařte. Na závěr vmíchejte scezené těstoviny a ihned podávejte. Omáčka by měla k těstovinám těsně přilnout (asi jako Marcello k Sophii Loren), neměly by v ní plavat.
PRIMA TIP: Pokud chcete jemnější strukturu a hladkou omáčku, použijte místo sekaných rajčat raději rajčatovou passatu nebo pyré.
Zkuste i další recepty na těstoviny penne