Suroviny
- těstoviny (penne) 450 g
- máslo 2 lžíce
- česnek (prolisovaný) 1 lžíce
- tymián 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
- chilli 1/4 lžičky
- mouka 2 lžíce
- mléko 2 a 1/2 hrnku
- čerstvě namletý pepř 1/4 lžičky
- strouhaný parmazán 1/2 hrnku
- cherry rajčata (napůl) 2 hrnek
- mozzarella (kuličky) 12–15 ks
- bazalka (na proužky) 1/2 hnku
Postup přípravy
- Nejdřív uvařte těstoviny. Do velkého hrnce s vodou přisypejte lžíci soli a uvařte podle návodu al dente (cca 10–11 minut).
- Mezitím co se těstoviny vaří, rozpusťte v pánvi 2 lžíce másla, přidejte česnek, tymián, 1/2 lžičky soli a chilli vločky.
- Restujte asi minutu, poté zasypejte moukou a rozmíchejte v pastu. Pomalu vmíchejte mléko.
- Přiveďte k varu a pomalu nechte probublávat, poté snižte plamen a vařte do zhoustnutí, asi 5 minut.
- Přidejte namletý pepř a případně dochuťte. Jakmile bude omáčka dostatečně hustá, sundejte pánev z plamene, přisypejte parmazán a promíchejte.
- Sceďte těstoviny, vraťte je do hrnce a zalijte připravenou omáčkou. Promíchejte, přidejte cherry rajčata, mozzarellu a bazalku. Opět promíchejte a podávejte.