Suroviny
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- lilek 1 ks
- olivový olej 4 lžíce
- hrubozrnná sůl
- pepř
- těstoviny (penne rigate) 500 g
- sladká paprika 1/4 lžičky
- krájená rajčata (konzervovaná) 1 konzerva (400 g)
- bazalka 1 hrst
- rajský protlak 2 lžíce
- ricotta 200 g
Svým vzhledem symbolizuje tento italský ostrov – červená rajčata, bílé těstoviny a zelená bazalka odkazují na trikoloru, černý lilek na lávu a bílý sýr na sníh pokrývající vrcholek Etny. V městě Catanii se v 19. století narodil hudební skladatel Vincenzo Bellini, po jehož opeře Norma prý tento pokrm získal jméno jakožto synonymum toho nejlepšího.
Článek
Rozšiřte si repertoár s 15 novými recepty na těstoviny
Receptů na těstoviny není nikdy dost! Přinášíme vám 15 nových nápadů, jak připravit rychlou a velmi uspokojivou večeři pro celou rodinu.
Postup přípravy
- Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, lilek na kostičky velké asi 2 cm.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli a česnek, opepřete a za stálého míchání opékejte doměkka. Přidejte lilek, osolte, zakryjte poklicí a duste zhruba 5 minut, až lilek pustí vodu.
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Sceďte a vraťte zpátky do hrnce.
- Zeleninovou směs odkryjte a povařte ještě 4 minuty za stálého míchání. Pokud se příliš připaluje, podlijte ji pár lžícemi vody z těstovin. Přidejte rajčata, rajský protlak a 3 lžíce vody a vařte, až rajčata změknou.
- Omáčku promíchejte s těstovinami a bazalkou. Rozdělte na talíře a ozdobte ricottou.