Suroviny
- žampiony (hnědé, středně velké) 800 g
- olivový olej
- mořská sůl
- kozí sýr 100 g
- tymián (čerstvý)
- rukola 200 g
- slanina (uzená) 300 g
- vlašské ořechy 50 g
- chléb (kváskový) 6 krajíců
Na zálivku
- česnek 2 stroužky
- červený vinný ocet 2 lžičky
- olivový olej 1/3 hrnku
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Žampiony dejte na pekáč, pokapejte olivovým olejem, ochuťte, do kloboučků dejte sýr, posypte čerstvým tymiánem a pečte 7–10 minut.
- Zálivka: V malé misce spolu vyšlehejte ocet z červeného vína a česnek, potom pomalu přidávejte olivový olej a šlehejte, aby se vše spojilo. Dochuťte.
- Podávání: Rukolové lístky rozložte na talíř, na ně rozložte žampiony, posypte opečenou slaninou nakrájenou na nudličky a opraženými ořechy a zakapejte zálivkou. Podávejte s rozpečeným chlebem.