Bylinková polenta
- polenta 1 hrnek
Head
- stehno 5 ks
Bylinková polenta
- sůl
- sušené bylinky 1 lžička
Bramborové pyré
- máslo 50 g
Head
- petržel 2 ks
- celer 1 ks
- bobkový list 2 ks
- máslo
- portské víno 60 ml
- vývar 0.5 l
- mandle 30 g
- sůl
Postup přípravy
Den předem si naložíme maso do směsi kořenové zeleniny, kterou nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle. Po odležení masa jej podlijeme vývarem, vínem. Směs dochutíme tymiánem, bobkovým listem, solí a pepřem. Vložíme do trouby vyhřáté na 140°C a pod alobalem pečeme asi tři hodiny. Před závěrem pečení přelejeme výpek na pánvičku a zredukujeme jej na polovinu.
Zeleninu z pečení přimícháme k uvařeným bramborám se směsí másla a smetany – vše dochutíme a rozmixujeme.
Polentu uvaříme dle pokynů na obalu. Ohřejeme mléko a do něj vsypeme polentu a mícháme do zhoustnutí. Poté dochutíme solí, bylinkami, olivovým olejem a parmazánem. Hmotu vylejeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme vychladnout. Pak ostrým nožem nakrájíme na hranolky a dáme zapéct do trouby předehřáté na 180°C asi na 40 minut.
Maso servírujeme s kaší a polentou, přelité zredukovanou omáčkou a dozdobené orestovanými mandlemi.