Suroviny
- celé kuře 1 ks
- olivový olej (nebo máslo na potření)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 200 ºC. Kuře omyjte pod tekoucí vodou a osušte. „Namydlete“ ho ze všech stran olejem nebo rozměklým máslem. Osolte a opepřete ho po povrchu i zevnitř.
- Kuře položte do pekáče nejprve prsíčky dospod a vložte do trouby. Po půlhodině teplotu zmírněte na 180 ºC, kuře otočte a pečte další hodinu a půl.
- KAŠE: Zatímco se kuře peče, oškrábejte brambory a oloupejte celer a česnek. Vše pokrájejte, vhoďte do hrnce s vodou a vařte doměkka. Pak zeleninu sceďte, ale trošku vody ponechte stranou, například v hrníčku. Brambory se zeleninou rozmačkejte se solí, pepřem a máslem. Bude-li potřeba, přilijte do kaše trochu vody, ve které se zelenina vařila.
- Kuře rozporcujte a podávejte s kaší posypanou petrželkou.
- Prima tip: Když si kuře nejprve rozporcujete nebo použijete jen jeho části, bude se péci kratší dobu.