Suroviny
- střední batáty 3 ks
- Olivový olej
- jarní cibulka
- hladkolistá petrželka
- kešu oříšky 2 hrsti
- bylinková sůl
- čerstvě namletý pepř
Na žervé
- bílé bio tofu 1 balení
- oblíbený olej (doporučujeme bodlákový) 4 lžíce
- bílá cibule 1 ks
- šťáva z půlky citrónu
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
O tento recept se s námi podělila Daniela z food blogu Good Mood Spoon. Zde jsou její postřehy o přípravě domácího žervé:
S receptem na rychlé domácí rostlinné žervé jsme bojovali asi dva roky. Zkoušeli jsme tofu bylinkové, obyčejné, přidat lahůdkové droždí, různé druhy hořčic, bylinky, oleje, rostlinné mléko, více či méně česneku a tak dále – a ano, jsme trochu pejsek a kočička. Stále nám tam nějaká chuť vadila a to zatracený obyčejný žervé to prostě nebylo(!). Nakonec se situace vyřešila sama, když doma nebylo prakticky nic a já použila minimum surovin. A světe div se, základní kombinace tofu + cibule + citron je klíčem k úspěchu. S požadovanou jemnou, ale stále lehce rustikální strukturou, trochu pikantní díky cibuli, příjemně nakyslé díky citronu. Zkuste přidat ještě česnek nebo oblíbené bylinky, ale více bych to opravdu nekomplikovala. Fajn na pečivo i k zelenině. No a samozřejmě na batáty.
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Batáty pečlivě omyjte a vydrhněte, ale neloupejte. Každý potom lehce potřete olejem a každý zvlášť zabalte do alobalu. Pečte ideálně hodinu, ale záleží na velikosti hlíz. Pokud seženete spíš větší, ještě jim čtvrt hodinky přidejte. Po vytažení z trouby nechte batáty odpočívat zabalené alespoň 20 minut. Zůstanou stále velmi horké a ještě samy "dojdou". Věřte, že budou dokonale měkké.
- Mezitím připravte žervé. Tofu rozdrobte do mixéru, zalijte olejem, citronovou šťávou a přidejte cibuli (stačí nasekat na větší kousky). Vymixujte po pulzech na požadovanou konzistenci. Jakmile se cibule rozmělní, je ve směsi dostatečné množství tekutiny. Při delším mixování dosáhnete skutečně velmi jemné konzistence (ideální na pečivo), ale v tomhle receptu vsaďte na hrubší strukturu. Dochuťe solí a pepřem, popřípadě oblíbenými bylinkami. U nás fandíme kyselým chutím, takže dáváme šťávu z celého citronu.
- Kešu opečte na pánvi, můžete přidat kapku řepkového oleje a trochu soli. Dobře míchejte! Jarní cibulku nakrájejte na kolečka.
- Hlízy rozbalte, nařízněte nožem a roztrhněte vidličkami. Nezapomeňte je nejdříve osolit. Poté naplňte žervé a petrželkou, zasypte kešu i cibulkou a servírujte. Batáty se krásně oddělují od slupky, ale volbu o její konzumaci nechávám na vás ;) Já ji nejím, ovšem můj muž tvrdí, že to je na tom přece to úplně nejlepší!