Head
- játra 500 g
Domácí chléb
- mouka 1 kus
Head
- smetana 100 ml
Domácí chléb
- droždí 1 lžička
Head
- cibule 1 kus
Domácí chléb
- ocet 1 lžička
Head
- pepř 1 špetka
Domácí chléb
- voda 2 hrnek
Postup přípravy
1. Na lžíci másla osmažíme cibuli a pokrájený česnek, přidáme očištěná játra, která zprudka osmahneme, přilijeme brandy a chvíli povaříme, až se vypaří alkohol. Zchladlou játrovou směs, máslo, šlehačku, sůl a pepř rozmixujeme do hladka a přendáme do formiček, kde necháme pěkně vychladnout a ztuhnout.
2. Všechny sypké suroviny na chléb smícháme dohromady, přilijeme dvě deci vody s octem, zamícháme, lehce pomoučíme a necháme přes noc kynout. Druhý den těsto promícháme a necháme další čtvrthodinu kynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a necháme nahřát i hrnec s pečícím papírem a pokličkou. Potom do hrnce nalijeme těsto, potřeme vodou, posypeme hrubozrnnou solí a slunečnicovými semínky. Dáme do trouby a pečeme 35 minut s pokličkou a patnáct minut bez pokličky na barvu.