Suroviny
- máslo
- králičí hřbet
- cibule 1 ks
- celer 3 řapíky
- mrkev 1 ks
- červené víno 300 ml
- rozmarýn 2 větvičky
- nakládaná rajčata 400 g
- drůbeží vývar 300 ml
- bobkový list 1 ks
- sůl
Dají se tím zpracovat méně atraktivní části králíka, jako třeba právě hřbet, a navíc není ani potřeba moc času trávit v kuchyni, protože tu hlavní práci udělá pomalé dušení nejlépe v litinovém hrnci. Pokud se nedostanete k dobrému králíkovi, zkuste použít třeba krůtu nebo kuře.
Postup přípravy
- Na másle jsem v těžkém litinovém hrnci ze všech stran zprudka opekla králičí hřbet ze všech stran.
- Hřbet jsem dala stranou a na zbylém másle jsem opekla cibuli, celer a mrkev na malé kostičky dozlatova.
- K zelenině jsem vrátila králíka, přidala víno, rozmarýn, nasekaný česnek, rajčata a vývar a vše jsem přivedla k mírnému varu. Když ragú začalo vřít, přidala jsem bobkový list, trochu soli a nechala vše vařit pod pokličkou asi 2 hodiny, dokud maso nezměklo a nezačalo odpadávat od kosti.
- Měkké maso jsem obrala z kostí, natrhala ho na vlákna a vmíchala zpátky k omáčce. Vyndala jsem taky bobkový list a rozmarýn.
- Hotové ragú jsem podávala se širokými těstovinami pappardelle (zkuste domácí podle nějakého dobrého italského receptu, nic se jim nevyrovná!).