Head
- vepřová panenka 1 kg
- sůl
- olej 5 lžic
- šalotka 3 ks
- bobkový list 2 ks
- slanina 50 g
- švestky 50 g
- vývar 500 ml
- perník 2 lžíce
- fazolky 1 balení
Postup přípravy
Panenku osolíme a opepříme, pomažeme olejem a necháme hodinku odležet při pokojové teplotě.
Mrkev, celer, petržel a šalotku nakrájíme nahrubo. V kastrolu na dvou lžících oleje zahřejeme kuličky jalovce, až začnou praskat. Přidáme slaninu a minutu opékáme. Poté vhodíme nakrájenou kořenovou zeleninu a šalotku a opékáme další dvě minuty. Vmícháme protlak, sušené švestky, povidla a perníkové koření a opékáme za stálého míchání další dvě minuty. Zalijeme vývarem a půllitrem červeného vína. Přiklopíme a dusíme čtyřicet minut. Poté do kastrolu přidáme zbylé červené víno a nastrouhaný perník. Vaříme společně 10 minut a pak omáčku rozmixujeme. Ochutnáme a dochutíme solí, pepřem, cukrem či citronovou šťávou.
Panenku zprudka opečeme ze všech stran na rozpálené pánvi. Poté ji dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů dopéct ještě na dvanáct minut.
Nočky: Brambory si nastrouháme, přidáme velké množství pokrájené nebo nastříhané pažitky a jedno vejce. Lehce osolíme a opatrně přisypáváme polohrubou mouku, aby bylo těsto řídké (husté) tak akorát, aby prošlo oky haluškovače. Uvaříme v osolené vodě, scedíme, až nočky vyplavou.
Zamražené fazolky připravíme v páře (stačí chvíli, jsou předvařené). Podáváme s masem, omáčkou a nočky.