Suroviny
- lískové ořechy 170 g
- čokoláda (kvalitní) 300 g
- Kokosový olej 2 lžíce
- kakao (kvalitní) 1 zarovnaná lžíce
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- sůl
- třtinový cukr 3 lžíce
- sirup z agáve 1 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 140 °C a připravte si plech, který vyložte pečicím papírem. Na něj rozprostřete lískové oříšky a dejte je do předehřáté trouby na cca 20 minut. Musíte je hlídat, aby se oříšky nespálily. Během pečení se slupka z oříšků uvolní.
- Po vytažení z trouby dejte oříšky na čistou utěrku, zabalte je a třete tak, abyste odstranili z oříšků co nejvíce slupky. Z některých to půjde obtížněji, takže pokud vám sem tam nějaký malý kousek zůstane, tak se nic neděje. Oloupané ořechy pak nechejte úplně vychladnout. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu (použijte nejlépe 55% čokoládu), odstavte ji a počkejte, dokud nebude vlažná.
- Poté rozmixujte oloupané oříšky. Mixujte tak dlouho, dokud se z nich nevytvoří pasta. Přidejte k ní olej, kakao, vanilkový extrakt, sirup z agáve, sůl a třtinový cukr (který samostatně ještě rozmixujte), společně vše promixujte.
- Pak přidejte čokoládu a ještě naposled promixujte, aby se vše spojilo. Takto připravenou pomazánku ještě propasírujte přes sítko do sklenice o objemu 400 nebo 500 ml. Pomazánky bude zhruba 400 ml. Nechejte ji zcela vychladnout na pokojovou teplotu, poté uzavřete a skladujte v lednici. Pomazánka bude řidší, ale jakmile ji dáte do lednice, tak zhoustne a zcela ztuhne. V lednici vydrží 3 týdny.