Suroviny
- zadní hovězí maso 750 g
- nakládané okurky 3 ks
- máslo 30 g
- hladká mouka 40 g
- smetana 250 ml
- lák z okurek (dle chuti)
- sůl
Zatímco jinde se nakládají hlavně okurky hladké, na Znojemsku jsou populární okurky hruboostné neboli bradavičnaté s typickými výčnělky. A z výborných okurek můžete připravit tuto speciální a výtečnou omáčku!
Postup přípravy
- Hovězí maso vložíme do litru a půl osolené vroucí vody. Přikryjeme pokličkou a vaříme doměkka, tedy asi dvě hodiny.
- Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, rozředíme ji půl litrem vývaru a chvíli povaříme.
- Pak vmícháme smetanu a na kostičky nakrájené okurky. Osolíme a ochutíme lákem. Necháme pět minut probublávat a pak podáváme s masem nakrájeným na plátky. Jako příloha se hodí knedlíky nebo vařené brambory.