Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Velikonoce připomínají, že smrt nemá poslední slovo. Každý den něco znamená

Velikonoce jsou plné silné symboliky

Velikonoce jsou plné silné symboliky Zdroj: istock.com

  • Zavřít
Velikonoce jsou plné silné symboliky

Velikonoce jsou plné silné symboliky Zdroj: istock.com

V pátek je svátek a to hned ten nejvýznamnější. Velikonoce jsou připomenutím posledního týdne života Ježíše Krista. Svatý týden přinesl v době biblické zradu, poselství, spravedlnost, utrpení, ale také uvědomění, že smrt nemá poslední slovo. Po tisíciletí oslavujeme tyto dny koncem půstu, hodováním a veselím.

Seznam.cz banner

Ať už vnímáte Velikonoce jako oslavu života Ježíše Krista nebo jen jako tradici plnou dobrého jídla, veselí a oslav jara, volné dny a odpočinek mají obě skupiny společné. Možná si už ani nevzpomínáte, že dříve se do práce chodívalo ještě na Velký pátek, letos to bude pošesté, kdy máme víkend prodloužený právě i o pátek.

Právě Velký pátek je velmi významný den, neboť byl ukřižován Ježíš Kristus. Sám si musel dřevěný kříž vynést na horu Golgotu. Tak vznikl i pojem křížová cesta, která připomíná právě tyto poslední momenty života Ježíše. Zastávek na cestách bývá 14 a připomínají jednotlivé události. Na Velký pátek se konají bohoslužby již od tří hodin, neboť podle historických pramenů byl Ježíš popraven právě v tento čas někdy mezi lety 30-35 našeho letopočtu.

O Ježíšově osudu bylo rozhodnuto již před Velkým pátkem. Celý týden před jeho zmrtvýchvstání si připomínáme události s ním spjaté.

Co je Svatý týden?

Začíná se Květnou nedělí, což je první den Svatého týdne. Připomíná se Ježíšův slavný vjezd do Jeruzaléma, kde jej lid prohlásil za krále. Dle tradic se rozdávají palmové ratolesti, u nás místo palmy slouží olivovník, vrba či tis.

Na Modré (někdy Žluté) pondělí bylo lidem podle tradice zakázáno vykonávat práci. Jiné prameny uvádějí, že se sice nemá chodit do práce, ale doma se má zahájit jarní úklid. Název je údajně odvozen od sukna, které tento den zdobí kostely. Stejně tak tomu bylo na Šedivé úterý. V tyto dny si má člověk uvědomit viny, kterými zrazuje Boha.

Následuje Škaredá (někdy Sazometná) středa . Den, kdy se člověk nemá mračit, neboť právě ve středu se mračil Jidáš Iškariotský na Ježíše. Ve středu před svou smrtí byl Ježíš v Betánii v domě Šimona Malomocného. Tam mu Marie drahým olejem umyla a pomazala hlavu a nohy. Učedníci byli tímto jednáním pohoršení. Podle nich měl být olej prodán a peníze rozdány mezi malomocné. Mezi kritiky byl právě i Jidáš, který však chtěl peníze pro sebe. Jidáš se nakonec domluvil se shromážděním, že jim Ježíše za 30 stříbrných vydá. Lidé by si měli dopřát ošklivě vypadající jídlo.

Velikonoční jidáše – upečte si tradiční dobrotu z kynutého těsta
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Velikonoční jidáše – upečte si tradiční dobrotu z kynutého těsta

Na Zelený čtvrtek byl Ježíš opravdu zatčen. Večer před tím proběhla poslední večeře. Předal poslání svým učencům a shrnul svůj pozemský život. Ježíš tak oslavil se svými velikonoční Pesach. Při tom rozděloval chléb a víno jako „své tělo a svou krev.“ V tento den se tradičně připravují jidáše.

Bílá sobota pak připomíná den, kdy Ježíš ležel v hrobě. Z kříže jej sundali jeho přátelé a uložili ho na svaté místo. Je to také den ticha, rozjímání, a také tichým předznamenáním nejdůležitější části Velikonoc – Zmrtvýchvstání Páně. Na Bílou sobotu končí postní doba a tradičně se zadělává na mazanec.

Neděle je Boží hod Velikonoční. Kristus vstal z mrtvých za svítání prvního dne v týdnu. Tímto dnem lidem otevřel cestu k Bohu. Proto se tento den nazývá dnem Páně a každá neděle v roce připomíná Ježíšovo poslání a zmrtvýchvstání. Vírou křesťanů je tedy Kristovo zmrtvýchvstání.

Velikonoce a Pesach

Velikonoce jsou intenzivně spjaty se židovským svátkem Pesach, jenž oslavuje vyvedení lidu Mojžíšem ze spárů egyptského otroctví. A i naše zvyky a obyčeje jsou propletencem těchto dvou událostí. Například pečeným beránkem se připomíná v židovské víře krvavá oběť místo všech prvorozených synů. V křesťanství pro změnu symbolizuje samotného Ježíše Krista, který padl za oběť pro dobro lidstva. V obou případech je beránek obětí. U nás se však začíná péct až na konci 19. a začátku 20. století.

Tak je to i s barvením vajíček. Na červeno se natírala vejce již ve starověkém Egyptě, kdy měly symbolizovat ženskou dělohu a zrod nového života. U nás se později červená vejce barvila z praktického důvodu. aby se uvařená vejce odlišila od těch čerstvých.

Zdroj: velikonoce.vira.cz, cirkev.cz, irozhlas.cz; foto: iStock.com

Barvení vajec jídlem: Jednoduchým postupem docílíte sytých a zářivých barev
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Barvení vajec jídlem: Jednoduchým postupem docílíte sytých a zářivých barev

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Velikonoce vejce smrt tradice bible Ježíš Kristus jidáš Velký pátek Pesach Jidáš Iškariotský historie Velikonoce Ježíš Kristus Velký pátek Svatý týden

Návrhy pro vás

Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí Sladké

Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí Maso

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame Předkrmy a chuťovky

Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí Sladké

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu Těstoviny

Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče Maso

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí Sladké

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám Předkrmy a chuťovky

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám


Přečtěte si také

Novinky
Mixér: retro menu a zvěřina, výherci soutěže, nová restaurace nebo ASMR videa z vaření v přírodě

Mixér: retro menu a zvěřina, výherci soutěže, nová restaurace nebo ASMR videa z vaření v přírodě

Sladké
Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí

Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí

Prostřeno!
Prostřeno: Jollof rice s kuřetem a plantainy

Prostřeno: Jollof rice s kuřetem a plantainy

Prostřeno!
Prostřeno: Suya meat se salátkem

Prostřeno: Suya meat se salátkem

Prostřeno!
Prostřeno: Zlatý krém se špetkou Afriky

Prostřeno: Zlatý krém se špetkou Afriky

Prostřeno!
Prostřeno: Puff-puff se zmrzlinou a ovocem

Prostřeno: Puff-puff se zmrzlinou a ovocem

Maso
Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Předkrmy a chuťovky
Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí

Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí Sladké

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí Sladké

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Maso
Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče Maso

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři Maso

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Recepty

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů Polévky

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Předkrmy a chuťovky
Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám Předkrmy a chuťovky

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením Předkrmy a chuťovky

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Předkrmy a chuťovky
Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda Vegetariánské

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda

Sladké
Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí

Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí Maso

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí Sladké

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Zelenina

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Jsme šampioni a já jsem hrdý, hlásal Jakob. Tak maximálně šamponi, kontroval Nacher REPORTÁŽ: Absintová zeleň, samý antibabiš a Fialova naděje, že napodobí Klause Spisovatel Brown debatoval s českými fanoušky. Popsal, které místo je v Praze nejmagičtější

prima-zeny

Vanilly nastudovala všechny zahraniční verze Zrádců. V ďábelské hře využila svůj půvab V roli hradního pána si Kotek ukořistil srdce nejen soutěžících. Plakát si chce pověsit i Farna Petra Švancaru si diváci zamilovali. V seriálu ho čeká nová životní etapa

prima-zoom

Víte, kolik je na Zemi oceánů? Skoro jako Armageddon: Skutečný systém na odklánění asteroidů má zásadní vylepšení, otestujeme ho v roce 2029 Američané otestovali chytrou protilodní pumu na dohled Ruska. Tamní armáda vše pozorně sledovala

prima-fresh

Mixér: retro menu a zvěřina, výherci soutěže, nová restaurace nebo ASMR videa z vaření v přírodě Smažené bramborové taštičky s opilými švestkami – sladký dezert, který vás zahřeje i pohladí Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

prima-cool

Kdy bude Fantastická čtyřka online? První recenze: Nejlepší film roku je tady, Leonardo DiCaprio hraje v dalším mistrovském díle Největší romantika roku selhala. Margot Robbie nezopakovala nadšení z Barbie

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Kde našel Robert Redford svůj vysněný domov? Herec si zamiloval Utah Houbový horoskop: Býk je jako hřib, Ryba jako bedla, Štír jako babka Jeřabiny prospívají kloubům a fungují proti stresu. Které jsou jedlé?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.