reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Sušené bylinky: Naučte se je v kuchyni správně používat
Autor: iStock Sušené bylinky: Naučte se je v kuchyni správně používat

Sušené bylinky: Naučte se je v kuchyni správně používat

Bylinky mají v sušeném stavu výraznější a plnou chuť. V některých jídlech mají přímo dominantní roli, vždyť co by byla bramboračka bez majoránky?
Klára Michalová , Vydáno: 05.08.2020

reklama

OREGANO

Oregano je doma v Evropě a patří mezi nezastupitelné druhy koření především v Itálii a v Řecku. Pokud vyrazíte do Řecka na dovolenou, určitě si přivezte domů pytel jejich divokého oregana, je nesmírně aromatické a skvěle se hodí nejen do rajčatových pokrmů, ale pasuje i k jehněčímu. A rozhodně nesmí chybět v řeckém salátu.

ROZMARÝN

Sušený rozmarýn je skvělou náhradou tomu čerstvému, ale protože sušením se lístky promění v tvrdé jehličky, lépe se hodí do dlouze vařených či dušených jídel. Používejte sušený rozmarýn do polévek, do dušených masových jídel i pod pečínky, kde během přípravy koření změkne. Mletý sušený rozmarýn se skvěle hodí do kořenicích směsí například na grilování.

 

BOBKOVÝ LIST

Listy vavřínu nehrají většinou v pokrmech hlavní chuťovou roli, ale přesto jsou důležité v mnoha receptech, kterým dodají specifickou chuť společně s novým kořením a celým pepřem. Hodí se do polévek (vývary i rajčatová či kulajda), nezbytné jsou i při přípravě omáček.

Natrhejte si bobkový list v Řecku nebo v Chorvatsku
Autor: iStock Natrhejte si bobkový list v Řecku nebo v Chorvatsku

KOPR

Kopr je obecně typickou bylinkou ve střední a východní Evropě a také ve Skandinávii, kde je jeho svěží, citronovo-trávová chuť nezastupitelná v mnoha jídlech. Sušený kopr lze využít do polévek, dobře si rozumí s vejci, zeleninou i drůbeží, tradičně se používá při přípravě ryb a mořských plodů. Je také součástí salátových dresinků a studených omáček.

TYMIÁN

Sušený tymián je oblíbený především ve francouzské kuchyni, je také součástí známé kořenicí směsi z provensálských bylinek. Stejně nezbytný je ale i v izraelském koření za´atar. Tymián je nedostižný při přípravě drůbežího masa, hovězího a také zvěřiny. Pokud používáte sušený tymián místo čerstvého, použijte ho třetinové množství, sušením se velmi zvýrazní jeho chuť.

ŠALVĚJ

Šalvěj v sušeném stavu se prodává celá, nahrubo drcená nebo mletá. Mletou variantu příliš nedoporučujeme, pro většinu jídel využijete spíše celé lístky nebo nahrubo drcené. Ideální pod maso, kterým dodá kořeněnou příchuť. Pokud nahrazujete čerstvou šalvěj, stačí vám v sušeném stavu poloviční množství.

Šavěj je nejlepší, pokud sušíte celé lístky
Autor: iStock Šavěj je nejlepší, pokud sušíte celé lístky

MAJORÁNKA

Majoránka patří mezi nezbytné koření v české kuchyni. Využijete ji pří přípravě polévek, ale hodí se i k luštěninám, hovězímu masu nebo třeba do buřtguláše. Do jídla se přidává před koncem vaření a než ji hodíte do hrnce, rozmělněte ji v prstech, aby se rozvoněla.

SATUREJKA

Saturejka v sušené podobě má velmi výraznou kořeněnou chuť a báječně se hodí při přípravě všech druhů luštěnin, které skvěle dochutí a také pomůže jejich lepší stravitelnosti. Saturejka je také hlavní přísadou bulharské kořenicí směsi čubrica, která je naprosto nedostižná do mletého masa.

PROVESÁLSKÉ BYLINY

Tradiční mix bylinek obsahuje rozmarýn, majoránku, tymián, levanduli a fenykl. Neztratí se v něm ale i sušená bazalka a šalvěj. Ve Francii se používá při pečení masa a také patří do ratatouille.

ITALSKÉ BYLINKY

Směs koření, která spoutá všechny chutě Itálie do jedné skleničky. V italských bylinkách nesmí chybět oregano, majoránka, rozmarýn, bazalka, šalvěj, tymián a špetka chilli. Chuťově výrazná směs se hodí pro dlouze vařená jídla, ale skvělou chuť a středozemní šmrnc dodá i pečeným bramborám či zelenině. 
 

RADĚJI ČERSTVÉ

I když v nabídce v obchodech najdete i další bylinky, raději se vyhněte sušené bazalce, petrželi, koriandru nebo pažitce. Tyto jemné bylinky sušením ztrácejí většinu své chuti a jejich čerstvou chuť ani náznakem nenahradí. 

reklama

Související témata: sušené bylinky

reklama

Přečtěte si také