návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Podle Zdeňka Pohlreicha pořádný kus hovězího nikdy nevyjde z módy

Zdeněk Pohlreich u grilu
Autor: archiv FTV Prima Zdeněk Pohlreich u grilu
Úspěšný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich připravil novou řadu oblíbeného pořadu Rozpal to, šéfe! Na gril tentokrát sází hlavně maso, i když zelenina samozřejmě nechybí, a tak jsme ho u něj rovnou vyzpovídali.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Čím se liší nová řada od minulých dílů grilování?

Rozhodli jsme se po několika letech vrátit k poctivému grilování masa, které je stále nejpopulárnější. Letos se zaměříme na steaky různých velikostí a různé druhy masa. Nebudeme už připravovat celé menu, ale ukážeme různé úpravy jednoho kusu – složité i úplně jednoduché. Například hovězí svíčkovou upečeme způsobem Wellington, jako filet mignon a uděláme i skvělý tatarák. 

A co vegetariáni? 

Zelenina na gril rozhodně patří a bezmasá jídla lze na grilu samozřejmě také připravit. Tím, že jsme tématem této řady udělali maso, chceme ukázat, že pořádný kus hovězího je něco, co nikdy nevyjde z módy. Mám pocit, že se o něm v poslední době nemluví moc hezky a já chci osvěžit ten pocit, jak skvělé to je. 

Střídají se i v grilování trendy podobně jako v módě? 

Myslím, že trochu ano. Dříve všichni používali gril na uhlí, teď se hodně griluje na plynu. Pokrok nezastavíte, výrobci představují stále šikovnější vychytávky, které zbaví lidi věčné obavy, jestli je maso správně nebo málo upečené. Třeba vpichové digitální teploměry jsou speciálně upravené pro gril, často už jeho součástí, takže přesně vidíte, co se v mase děje a jak je propečené. 

Jakému grilu dáváte přednost vy?

Jsem skalní plynař. Jsem trošku líný a baví mě, že gril zapnu a hned běží. Je to rychlé, snadno se čistí. I plynový gril je dnes vybavený tak, že do masa dostanete vůni kouře, například namočíte speciální piliny do vody a pečete je s masem. 

Co nejraději grilujete? 

To, na co mám ten den chuť. Mám ale rád, když se dělá na grilu jen jedna věc, pak mi je jedno, jestli to je kuře nebo kus hovězího, burger, karbanátek či klobása. Nemám rád grilovačky, kdy se gril zarovná různými druhy mas a pak se podávají s omáčkami. Chci nechat vyniknout hlavní surovinu a ne ji přebít ostatními. 

Co byste doporučil začátečníkovi, aby se mu grilování podařilo?

Nebuďte přehnaně ambiciózní, nepečte celá zvířata ani pět druhů masa najednou. Vyberte si jeden a ten doplňte omáčkou, salátem... Nejlépe se upravují nejluxusnější kusy masa – například svíčkovou skoro nemůžete zkazit. Grilování je však veskrze letní aktivita a v létě chtějí jíst lidé jednoduchá jídla, třísložkové recepty proto fungují nejlépe. 

Na co se těšíte v létě?

Mám plán jíst co nejlépe a dělat toho co nejméně, ale promýšlím už nový pořad, který bychom měli dělat na Primě, tak se do něj už asi pustíme. A určitě se pojedu i někam vykoupat, do tepla, i když léto v Čechách je také skvělé a není nutné jezdit za každou cenu k moři. 

Připravily Jana Mrákotová a Kristina Zábrodská

Všechny epizody, bonusové informace a videorecepty z pořadu Rozpal to, šéfe! najdete ZDE:

 

Související témata: Rozpal to šéfe , grilování , Zdeněk Pohlreich
Reklama