zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Novinky na trhu: nápojový speciál s alkoholem i bez
Autor: TZ Novinky na trhu: nápojový speciál s alkoholem i bez

Novinky na trhu: nápojový speciál s alkoholem i bez

Rozhodli jsme se, že další článek s novinkami by se mohl točit kolem nápojů. S alkoholem i bez. Objevte s námi kouzlo ovocných, květinových nebo třeba nealkoholických vín.
TZ, Tereza Pánková , 06.04.2021

reklama

Ovocná vína chutnají autenticky. To své si vybere každý

Ovocná vína si v posledních letech získávají zaslouženou popularitu. Rozšiřují vinotéky milovníků dobrého pití a překvapují svou důvěrnou chutí ovoce, ze kterého se vyrábějí. Vychutnat si je můžete samotné, po panácích, v drincích i ve střiku. Obsahem alkoholu se rovnají konvenčním vínům, ale nabízejí pestrou škálu chutí, ze které si vybere úplně každý.

Zajímalo by vás, jak chutná jahodové nebo angreštové víno? Přichází nejvyšší čas odhodit zábrany stranou a dopřát si ochutnávkový večer ovocných vín, která vám dokážou, že svou chutí autenticky kopírují samotné ovoce. Žádnou pachuť umělých dochucovadel ani přebytečné chemické přísady z nich neucítíte. Trendem v ovocném vinařství je dosáhnout co nejlepší chuti za použití co nejméně přísad.

Novinky na trhu: naklíčené kaše, proteinové müsli nebo čaje pro zahřátí

Novinky na trhu: naklíčené kaše, proteinové müsli nebo čaje pro zahřátí

Každé ovoce kvasí jinak dlouho

Ovocná vína se výrobním procesem příliš neliší od běžných vín z révy. „Výroba je velmi podobná výrobě červených vín, ale každé ovoce má svá specifika. Obecně se ovoce vylisuje, smíchá znovu zpět s dužinou a kvasí. Do některých vín přidáváme klasické vinařské kvasinky, jiné kvasinky si vyrábíme sami. Po vykvašení vína cedíme a filtrujeme. Některá vína, například ananasová, kvasí 9 měsíců, jablečná až dva roky,“ popisuje proces výroby zakladatel české značky ovocných vín Petr Čerňanský.

TIP – Degustační set ovocných vín Rybízák

Osm druhů ovocného vína čeká na vaši degustaci v balíčku od značky Rybízák. Poznejte zajímavou chuť oblíbeného ovoce v podobě vína. Čeká na vás rybízové, hruškové, bezinkové, višňové, jahodové, borůvkové, angreštové a malinové víno skryté pod vtipnými názvy.

Nealko vína bez stabilizátorů a konzervačních látek

Chcete si k obědu, večeři nebo při rodinné oslavě jen tak vychutnat sklenku skvělého vína, ale nemůžete nebo nechcete z nějakého důvodu pít alkohol? Není problém! Dejte si skleničku nealko vína, které je teď čím dál tím víc populárnější nejen u maminek.

Víno si můžete dopřát i ve chvíli, kdy alkohol nepijete.
Autor: TZ Víno si můžete dopřát i ve chvíli, kdy alkohol nepijete.

Nealkoholická vína REVINE neobsahují žádné stabilizátory a konzervační látky. Působí blahodárně na váš organismus a zajišťují efektivnější trávení, kdy na rozdíl od alkoholických vín není organismus nucen vynaložit energii na trávení alkoholu a veškerá energie je využita na trávení potravy. Příznivý vliv na lidský organismus je zajištěn zvýšeným obsahem enzymů, organických kyselin a látek polyfenového komplexu. Vyrábí se z mladých vín a přítomnost přírodního CO2 přispívá k lepšímu zachování čerstvosti a stability vína! Nealkoholické víno Revine je k dostání bílé, růžové i červené, volit můžete podle nálady a ještě lépe podle jídla!

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

Zatímco ovocná vína se nevyrábějí z tradičních hroznů, ale z jiných typů ovoce, u květinových vín zůstávají hlavní výrobní surovinou hrozny, které doplňuje koncentrovaný macerát z dané květiny. Květinová vína můžete vnímat jako relativní novinku na trhu, jelikož nenajdete mnoho jejich výrobců a možná jste je ještě nikdy neochutnali. Nenechte se ale mýlit.

Květinová vína jsou na jaře ideální.
Autor: TZ Květinová vína jsou na jaře ideální.

Neurozené a neznámé

Ve své podstatě květinová vína pili již starověcí Egypťané, Řekové nebo Římané. Květiny začaly starověké národy přidávat do vína z hroznů, aby zvýraznily a ozvláštnily jeho chuť. Důvod, proč květinová vína nemají stejně silně zakořeněnou tradici jako vína z hroznů, osvětluje jedna z legend. Podle ní květinová vína vyráběly zejména ženy z vlastních zahrad a sadů. Nejčastěji se jednalo o pampelišky, růže, bez a nejrůznější kombinace dalších květů. Oproti tomu hrozny na tradiční víno se pěstovaly na panských usedlostech, a byly tak považovány za ušlechtilé. Vína z hroznů získala větší punc kvality a květinová upozadila.

TIP – Květinová vína Levandulák a Růžovka od Rybízáku

Procházku levandulovými poli a romantické přivonění k rozkvetlým květům růží můžete teď ochutnat ve stálém sortimentu značky Rybízák. V lahvích pod názvy Levandulák a Růžovka objevíte nezaměnitelnou chuť dvou oblíbených květin.

Květinová vína se skvěle hodí pro období jara. Levandulák s 11 % alkoholu má polosladkou chuť, kterou oceníte na jaře hezky vychlazenou a v létě na ledu. Růžovka připomíná vína růžová a osloví zejména milovníky aromatické chuti. S 11 % alkoholu se hodí pro ty, kteří alkoholu zase tolik neholdují a přiťuknou si spíše příležitostně. Jaro před námi je právě tím okamžikem, který si skleničku zaslouží.

Starobrno představuje svoji hořkou novinku: Bitr

Starobrněnští sládci vyšli vstříc chuťovým preferencím svých štamgastů a na jejich přání uvařili ležák Bitr s hořkostí 35 IBU. Na velmi hořkou novinku se v hospodách v Brně a na jižní Moravě všichni těšili už od začátku listopadu, díky přísným opatřením se její start přesouvá do letošního roku a čepovat se začne hned po znovuotevření provozoven. Naopak podle původního plánu se Bitr začíná objevovat i v obchodní síti. Novinka se prodává v lahvích i v plechovkách.

Štamgasti si přijdou na své.
Autor: TZ Štamgasti si přijdou na své.

Světlý extra chmelený hořký ležák Bitr se vaří tradičním způsobem na dva rmuty z nejkvalitnějších surovin. Za příjemné pravé chmelové aroma Bitr vděčí kombinaci tří prvotřídních typicky českých odrůd včetně nejznámějšího Žateckého poloraného červeňáku. Ten se pro svou jemnost a příjemné aroma používá i při závěrečném studeném chmelení v ležáckých tancích. Správné složení použitých chmelů zajistilo Bitru vyváženou chuť a skvělou pitelnost. Pivo je dále charakteristické jiskrně zlatavou barvou, středním řízem, vyšší hořkostí od prvního loku a lahodným chmelovým dozvukem, nabádajícím k dalšímu napití. Extrakt původní mladiny (dříve stupňovitosti) spodně kvašeného ležáku Bitr činí 11,5 % hmotnosti a hořkost 35 jednotek IBU.

Medicinální víno na podporu imunity

Firma Herbadent je známá především bylinnými výrobky pečujícími o ústní dutinu. Počátky firmy jsou ale spojené s výrobou maltonových medicinálních vín. Tato sladová vína, vhodná na posílení imunity, lepší krvetvorbu či podporu trávení, jsou dodnes vyráběna podle původní receptury ve smíchovských sklepích, kde zrají v dubových sudech. Herbadent nyní pod staronovou značkou Dr. Svatek představuje novinku, medicinální víno Vilcacora, které podporuje posílení imunity organismu.

Něco z historie

Bratři Svatkové, kteří v roce 1897 firmu založili, slavili na počátku dvacátého století se svými léčivými sladovými víny obrovský úspěch a získali za ně řadu světových ocenění. Díky tomu se léčivá vína, kterých bylo celkem osm druhů, ve své době velmi rychle stala žádaným artiklem. Nakoupit se tehdy dala v lékárnách a servírovala se během léčebných pobytů v předních lázeňských domech.

Už jste někdy ochutnali medicinální víno?
Autor: TZ Už jste někdy ochutnali medicinální víno?

Novinkou v nabídce je maltonové víno Vilcacora, které obsahuje extrakt z kůry amazonské liány Uncaria tomentosa (Vilcacora). Vilcacora má velmi silné imunostimulační účinky a je vhodná pro posílení organismu. Toto víno je dobré užívat jako prevenci k posílení imunity a při únavovém syndromu.

Jak konzumovat tato medicinální vína

Vína Vilcacora a Condurango jsou vhodná jako aperitiv i digestiv, protože podporují snazší trávení. U vína Maltoferrochin je nejlepší čas pro konzumaci asi dvě hodiny po probuzení, nejlépe však na prázdný žaludek. Během dne schopnost těla přijmout železo značně klesá. Vína lze užívat dlouhodobě v dávkování 1–2krát denně po 50 ml. Medicinální sladová vína obsahují alkohol, stejně jako běžné víno, a proto nejsou určena  lidem s poruchami funkce jater ani dětem.

Jaro právě začalo…

Chystáte se grilovat doma a přemýšlíte, který nápoj zvolit? Stačí si vybrat z nabídky zvýhodněných balíčků vín, které jsou tematicky laděné. Budete chystat červené maso, ryby anebo vegetariánské menu v podobě salátů a sýrů? Vinselekt Michlovský myslí na všechno! 

Grilování červené maso: Balíček tří červených vín, které se nejlépe hodí ke grilovanému masu. Carmenere 2017, Merlot 2017 a Frankovka 2018 z barikové řady Chateau Dowina. Nádherná vína, která zrála v sudech z francouzského dubu.

Vyberte si vinnou kombinaci ke grilování.
Autor: TZ Vyberte si vinnou kombinaci ke grilování.

Grilování ryby: Balíček tří bílých vín z řady Vinium Palaviense, které se nejlépe hodí k rybám. Sylvánské zelené 2019, Sauvignon 2016 a Ryzlink rýnský 2018.

Sýry a saláty: Balíček tří bílých vín, která krásně doprovodí vegetariánské menu v podobě salátů a sýrů. Sauvignon 2015, barrique z řady Chateau Dowina, Lena 1017, Tři Grácie a Müller Thurgau 2015 z řady Vinum Palaviense.

Tyto zvýhodněné sety lze zakoupit na e-shopu do 30. dubna 2021.

reklama

Související témata: novinky na trhu , novinky , nové produkty

reklama

Přečtěte si také