Každý Čech sní za rok 65 kg brambor! Prospívá nebo škodí to našemu tělu?

Brambory patří mezi tradiční plodiny pěstované v Česku a těžko bychom si bez nich představili mnohá jídla, které tak vášnivě milujeme. Bramboračka, bramborový salát, bramborák, bramborové knedlíky nebo francouzské brambory. Tahle láska nemá konce!

Brambory se do Evropy dostaly z Ameriky díky objevitelům a mořeplavcům a v Čechách se jejich pěstování rozšířilo díky ideálním podmínkám pro pěstování. V dobách hladomoru výživné brambory zachránily spoustu životů, a i dnes je jejich nutriční složení důležitou součástí našich jídelníčků. Vždyť průměrná spotřeba brambor na osobu je v Česku 65–70 kg.

Česká tradice

České brambory jsou kvalitní a chutné, a pokud je to možné, měli bychom je upřednostnit před dovozovými. Čím čerstvější brambory koupíte, tím vyšší obsah vitaminů a minerálů v nich bude. Věděli jste, že jedna porce brambor (100 g) obsahuje kolem 20 mg vitaminu C, což je třetina doporučené denní dávky. A u raných brambor je to dokonce dvojnásobek! Kromě „céčka“ jsou v bramborách i vitaminy B1 a B6, a také hodně vlákniny, díky které se budete déle cítit sytí. Přitom jedna porce brambor má jen 78 kcal, takže je dietnější, a přitom nutričně významnější než těstoviny nebo rýže.

Kvalita se pozná

V Česku se pěstují tři kategorie brambor. Od června do září jsou v prodeji rané brambory, pak přijdou na řadu pozdní a skladovací odrůdy. Čeští pěstitelé produkují brambory téměř bez chemické ochrany, i proto je dobré sáhnout v obchodech po českých bramborách. Nově můžete najít na obalech značku kvality Q CZ, která zaručuje spotřebitelům vysokou kvalitu – ÚKZÚZ certifikaci uděluje pouze zemědělcům, kteří splní velmi přísné limity na obsah reziduí pesticidů, akrylamidů a dalších látek – a to o 20 % nižší než jsou limity stanovené EU.

Aktuálně se z ciziny dováží kolem 200 tisíc tun brambor ročně, přitom klimatické podmínky v naší zemi, zejména v podhorských oblastech nebo na Vysočině, jsou pro pěstování ideální. Naše brambory dobře chutnají, jsou zdravé, dostanou se na náš stůl čerstvé a dělají nám dobře :) Aby to tak zůstalo a nebyla potřeba vozit brambory z jiných zemí, vybírejte v obchodech brambory s českým původem a podpořte naše zemědělce.

Zdroj: Český bramborářský svaz, Zdroj foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty