7 zajímavostí o boršči: Hádky, pověsti a příprava z jedovaté rostliny
                                                    
                        Zdroj: iStock
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            7 zajímavostí o boršči: Hádky, pověsti a příprava z jedovaté rostliny
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            iStock
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                        Boršč se jí teplý nebo studený. Některé jsou čiré a lehké, jiné husté a výrazné. Mnoho receptů vyvažuje sladkost řepy přidáním kvašené zeleniny. Boršč je zkrátka různorodý pokrm pocházející z oblasti dnešní Ukrajiny. Za dobu své existence o sobě posbíral řadu zajímavých faktů.
                        
                     
                
                                
                    
    - 
        Existuje mnoho pověstí spojených právě s borščem. Například se věřilo, že duše zesnulého odlétá spolu s párou horkého boršče. Proto je tento pokrm mnohdy součástí ukrajinských smutečních hostin.
    
 
    - 
        Ukrajinská média často používají neoficiální „borščový index“ k posouzení kupní síly různých měn a také ke stanovení skutečné hodnoty ukrajinské měny. Jedná se o obdobu známého hamburgerového indexu, který slouží jako srovnávač cen v různých zemích. Vytváří jej časopis The Economist již od roku 1986.
    
 
    - 
        V USA, nedaleko New Yorku, se nachází místo zvané Borščský pás. Tato oblast dostala jméno po přistěhovalcích z Ruska, Ukrajiny a Polska, kteří se zde usadili a často připravovali svůj tradiční pokrm.
    
 
        
    
        
            
                                
        
    
    - 
        Boršč vyvolal hádku mezi Ruskem a Ukrajinou v roce 2019, kdy ruské Ministerstvo zahraničí zveřejnilo příspěvek na Twitteru, kde jej označilo za své tradiční národní jídlo. Ukrajinci vzápětí dali jasně a hlasitě najevo, že boršč je rozhodně jejich a Rusko se jim ho snaží ukrást.
    
 
    - 
        Existuje nespočet variant boršče. Ukrajinský klade důraz na červenou barvu, je jemnější a sladší. Typický recept se vaří z hovězího a vepřového maso. Kyjevská varianta používá k těmto masům i skopové nebo jehněčí. Přidání cukety, fazolí a jablek je pak charakteristické pro oblast Černihova. Boršč může být také bílý, zelený a dokonce i černý. V některých oblastech se jí studený.
    
 
        
                                                                
                            
                    
                    
                
                                
    
                
                            
                    
                                        
                                    7 zajímavostí o boršči: Hádky, pověsti a příprava z jedovaté rostliny
                                                    
                        Zdroj: iStock
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            7 zajímavostí o boršči: Hádky, pověsti a příprava z jedovaté rostliny
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            iStock
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
    - 
        V Polsku se v některých regionech dodnes říká „levný jako borčš“. Toto přirovnání odkazuje na skromný počátek polévky, kdy byla především obživou chudých rolníků. Vařila se z nejrůznějších rostlin, například z kopřiv či šťovíku.
    
 
    - 
        Polévka se původně připravovala z bolševníku. Nejedná se však o jedovatý bolševník obrovský, který při kontaktu s kůží napáchá obrovskou bolest a popáleniny, ale o bolševník obecný. V něm se sice také vyskytuje jedovatá látka, ale ne v takovém ohromném množství jako u většího bráchy.
    
 
    Zdroje: economist.com, uk.wikipedia.org; foto: iStock.com