Myslíte si, že se do sektů přidává CO2 jako u sodovek kvůli bublinkám? Nebo že pokud se do hrdla lahve vloží lžička, sekt pomaleji vyprchá? O sektech koluje řada mýtů, které je dobré před silvestrovským přípitkem znát.
11 mýtů o sektech
Na názor jsme se zeptali sklepmistra Josefa Švédy ze společnosti Bohemia Sekt a jejich hlavního sommeliera Davida Krále.
1. Pokud dáte do nevypité lahve sektu lžičku, zabrání to vyprchání bublinek.
Tento trik, jak uchovat v sektu bublinky, se ještě nedávno těšil velké popularitě. Dokonce se na trhu objevily lžičky se speciálním designem a na internetu kolovaly „důkazy“, že bublinky takto opravdu vydrží věčnost.
„Před pár lety jsme si interně zkusili udělat menší pokus. Otevřeli jsme šest lahví a do tří z nich vložili lžičku tak, jak popisovaly návody. Každý den jsme sekty ochutnávali a měřili perlení. Všechny lahve však o své bublinky přicházely stejně – nebyl rozdíl, zda měly v sobě lžičku nebo ne. Co nás však potěšilo nejvíce, bylo to, že v našem sektu bylo cítit lehké perlení i po týdnu od otevření. Pokud si ale bublinky chcete vychutnat v celé jejich kráse a intenzitě, doporučuji použít speciální tlakové zátky, díky kterým vydrží sekt otevřený v lednici až tři dny,“ popisuje Josef Švéda, sklepmistr společnosti.
2. Do sektu se přidává CO2.
Jak se v sektu objeví bublinky? Mnoho lidí si stále myslí, že klasické, tedy takzvané tiché víno se jednoduše nasytí CO2, oxidem uhličitým, jako je tomu například u sodovek či limonád. Takto sice vznikají některá perlivá vína, ale sekty jsou vyráběny zcela jinak.
„Bublinky v sektech vznikají díky druhotnému kvašení, kdy se do tichého vína přidají kvasinky a tirážní likér, což je směs vína a cukru. Kvasinky poté začnou zpracovávat cukr a přeměňovat ho na alkohol a oxid uhličitý – bublinky. U sektů vyráběných klasickou metodou se tento proces děje přímo v lahvích, které se na konci dostanou až k zákazníkovi,“ popisuje vznik bublinek Josef Švéda.
3. Větší bublinky jsou lepší.
Dalo by se říci, že na velikosti bublinek nezáleží. Ale není tomu tak, každý sekt perlí trochu jinak a na sommelierských soutěžích se právě perlení a cesty bublinek důkladně posuzují. Nelze však říci, že velké bublinky jsou plusem. Naopak, znalci si potrpí na jemné perlení, které je sice výrazné, ale nepotlačuje chuť vína.
4. Na typu sklenky u sektu nezáleží.
Pro sekty jsou nejlepší sklenky typu tulipán. A má to své opodstatnění: úzký tvar hrdla zaručí dlouhotrvající perlení, bublinky neuniknou tak snadno, širší tělo pak umožní lépe vyniknout sektovému aroma.
5. Šampaňské je jakékoli víno s bublinkami.
Šampaňské je pro mnoho lidí synonymem jakéhokoliv vína s bublinkami. Takto se však smí označovat pouze šumivé víno z oblasti Champagne ve Francii. Zde v České republice tedy šumivá vína jednoduše označujeme jako sekt.
„V České republice a v Německu se šumivá vína označují slovem sekt, stejnou metodou se však vyrábí i italské prosecco, španělská cava či francouzský crémant,“ upřesňuje David Král.
6. Sekt je nejlepší z mrazáku.
Jak rychle vychladit víno nebo sekt? Stačí jej dát na pár minut do mrazáku a může se podávat – s touto mylnou představou žije mnoho z nás. Bílá vína i sekty však potřebují čas, aby se správně vychladily a neutrpěla jejich chuť.
„Velká změna teploty a rychlé vychlazení sektům škodí. Utrpí tím šok, který je poté poznat na chuti. V domácím prostředí je nejlepší šumivé víno chladit minimálně 24 hodin v lednici ve vodorovné poloze, jeho teplota bude poté optimální, 4–6 stupňů Celsia. Při servírování se doporučuje dát sekt ještě do nádoby zaplněné ledem, aby nízká teplota vydržela co nejdéle,“ radí sommelier.
7. Sekt se dělá z podřadného vína.
Výroba sektu je velice delikátní proces, jehož základem je dobré víno. Bublinky totiž nedokážou zachránit ani špatnou výchozí surovinu. Sekt se nejčastěji vyrábí z cuvée, tedy ze směsi základních vín různých odrůd či různých ročníků a důležité je, aby mělo výraznou kyselinku. Například Bohemia Sekt Prestige brut se proto vyrábí z moravských hroznů odrůd Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Ryzlink vlašský.
8. Sekt je jednom jeden.
Nejoblíbenějším sektem v České republice je bezpochyby Bohemia Sekt demi sec, právě proto má mnoho lidí utkvělou představu, že jiný sekt ani neexistuje. Stačí se však pozorněji podívat do obchodů a vedle sladšího demi sec je možné najít i suchý brut, růžový či červený sekt, jednoodrůdové sekty nebo také sladké doux, či dokonce sekt bez alkoholu. Šumivá vína se od sebe liší i způsobem výroby. Nejčastěji víno kvasí takzvaně Charmatovou metodou v tancích, ale je možné najít i sekty kvasící přímo v lahvi, tedy pomocí takzvané klasické šampaňské metody.
9. Po bublinkách bolí hlava.
Jedna sklenka sektu stačí, jinak se ráno probudíte s bolestí hlavy. I když tomuto mýtu věří mnoho lidí, může za ranní kocovinu většinou spíše cukr a míchání alkoholu nežli bublinky.
10. Sekt se otvírá otáčením korku.
Pořádně protřepat lahví, otočit korkem a… nechat celou lahev vypěnit na zem. Tento způsob otevírání sektů je znám především z filmů, zkušený sommelier se však k lahvi chová velmi něžně a otáčí lahví, ne korkem.
„Základem servírování sektu je jeho správná teplota. Při důkladném vychlazení a netřepání s lahví se nemůže stát, že sekt po otevření vypění. Po vyjmutí lahve z ledničky sejmeme agrafu, tedy kovový košíček, a zátku sektu přidržíme. Lahev mírně nakloníme a s jednou rukou na korku a druhou na dnu sektu pomalu otáčíme lahví do otevření. I když je v lahvi velký tlak, tento způsob otevírání zabrání vystřelení zátky třeba na lustr v obývacím pokoji,“ popisuje způsob otevření lahve David Král.
11. Sekt je jen pro speciální příležitosti.
Vánoce, silvestr, narozeniny – oslavy, při kterých má sekt své nezastupitelné místo. Otevřít si lahev šumivého vína jen tak s partnerem během večera je pro mnoho Čechů stále nepředstavitelné. Přitom v zahraničí je běžné nalít si bublinky takřka kdykoliv, například ve Francii si s ním často zpříjemňují již ráno. Sekt totiž dodává běžným okamžikům nádech noblesy a slavnostní nálady.
redaktorka FTV Prima