Nejčastější mýty o rosé aneb Opravdu je růžové víno směsí bílého a červeného?

Už dávno neplatí, že v podnicích je na výběr buď bílé, nebo červené. Kromě toho, že kavárny, bistra a restaurace nabízejí několik odrůd od moravských a českých vinařů, často se mezi nimi objevuje i rosé, růžové víno. Jedná se o novinku posledních let? Prozrazuje jeho kvalitu barevný odstín?

Nejčastější mýty a nesrovnalosti o růžovém víně objasňuje národní sommelierka Klára Kollárová.

Mýtus č. 1: Růžové víno je „vynález“ posledních desetiletí

Kdepak, růžová vína mají dlouhou historii, i když je pravda, že toto označení získala teprve nedávno. Na Moravě se jim dříve říkalo např. „ryšák“, v Čechách zase „růžák“ nebo „Labín“ – označení, které je stále používané na rosé z odrůdy Pinot Noir. Nicméně první zmínky pocházejí už přibližně ze 4. století př. n. l., kdy slavný Hippokrates povzbuzoval své pacienty, aby pili světle červený lahodný nápoj. Velkého rozmachu se ovšem růžová vína dočkala ve středověku, především ve Francii, kde se společně vysazovaly odrůdy Pinot Noir a Pinot Gris a jejich společným zpracováním se zrodila vína světlejšího odstínu.

Mýtus č. 2: V České republice nemá výroba růžového vína dlouhou tradici

Naopak vína s růžovým nádechem se u nás vyráběla už od 16. století. Drobní vinaři se smíšenou výsadbou museli lisovat své nadrcené hrozny na obecních lisech, příp. u „velkovinařů“. Tím se proces výroby vína protáhl a čekání na volný lis způsobovalo, že mívali výsledný mošt zbarvený do růžova.

V současnosti se zejména moravská rosé řadí mezi světovou špičku, což dokazuje i mnoho úspěchů na mezinárodních zahraničních soutěžích vín, kde pravidelně získávají nejen medaile, ale i ta vůbec nejvyšší ocenění. Vloni se např. víno πnot noir 3,14 Rulandské modré Rosé, pozdní sběr 2017 z vinařství Znovín Znojmo, stalo šampionem kategorie polosuchých růžových vín na jedné z nejprestižnějších soutěží vín Concours Mondial de Bruxelles.

Mýtus č. 3: Rosé je směs červeného a bílého vína

Tento mýtus zní logicky, ale je na hony vzdálený od reality. Rozhodně se nemíchá červené s bílým. Tato praktika je dokonce zakázaná zákonem. Růžové víno sice může vzniknout i společným použitím bílých a modrých hroznů ještě před kvašením, ale nejběžnější postup je jen velmi krátký čas (3–24 hodin), po který jsou před lisováním rozmačkané hrozny modrých odrůd v kontaktu se slupkami. To ty totiž obsahují červené barvivo, které dává výslednému vínu barvu. Čím déle jsou hrozny spolu slupkami, tím je pak víno tmavší a jeho barva sytější. Naopak okamžitě vylisované modré hrozny dávají prakticky čirý mošt a takovému vínu se pak říká klaret.

Mýtus č. 4: Ani kočka, ani pes – růžová vína nejsou tak kvalitní jako bílá nebo červená

Rosé mohou mít špičkovou kvalitu a komplexnost stejně jako vína bílá a červená. Klíčem ke kvalitě je odrůda, kvalita hroznů, výrobní proces a zručnost vinaře. Není ani výjimkou, že některá rosé mají i archivační potenciál a s věkem se zlepšují.

Mýtus č. 5: Růžová vína jsou slabší a mají méně alkoholu, než červená i bílá

Jak jste na to přišli? Možná ve vás evokuje růžová barva lehkost a svěžest, tudíž i méně procent alkoholu. Každopádně na tohle nespoléhejte a při výběru prostudujte etiketu, protože se můžete setkat i s víny, které mají až 14 % alkoholu.

Mýtus č. 6: Růžová vína jsou taková sladká „čůča“

Také mezi růžovými víny můžeme vybírat z celé škály, jak mezi suššími s převládající kyselinkou, tak i mezi sladkými. Odvíjí se to od záměru vinaře. Vyzkoušejte pár kvalitních suchých růžových vín a nejspíše změníte názor.

Mýtus č. 7: Růžové víno se příliš nedá párovat s jídlem

Zkuste si dát růžové víno ke grilované rybě, k asijským úpravám masa, uzenině, dezertu… Není to špatné, že? Růžová vína jsou totiž skvěle kombinovatelná a mají všestranné využití. Suchá rosé zvládnou zeleninové saláty např. s kozím sýrem a brusinkami, grilované klobásky i studené kvalitní uzeniny, tučnějšího lososa na mnoho způsobů nebo vepřovou panenku, a dokonce lehké úpravy jehněčího. Vynikající jsou také s krevetami nebo s různými curry. Polosuchá i sladší růžová vína pak vhodně nakombinujte s ovocnými saláty nebo osvěžujícími sorbety.

Mýtus č. 8: Kvalitu rosé napovídá i jeho odstín

Určitě ne. Síla zbarvení rozhodně není ukazatelem kvality vína. Intenzita růžové se odvíjí od odrůdy, a hlavně délky macerace (technologický postup). Dnes jsou moderní rosé velmi nízké barevné intenzity, ale na trhu najdete i vína barvy lehkého červeného.

Mýtus č. 9: Růžové víno není příliš oblíbené, jeho spotřeba je nízká

Opak je pravdou. Růžové víno je u spotřebitelů stále oblíbenější. Každý rok se po celém světě vyrobí zhruba 20 milionů hektolitrů a u nás v průměru přes 600 000 hl, tedy cca 10 % celkové produkce vína. Jeho největší světovým producentem je Francie, kde si získalo až 30 % produkce. Za Francií příliš nezaostávají ani ostatní vinařské regiony – Španělsko a Itálie –, kde je veliká obliba růžových šumivých vín. Ale co si budeme vyprávět, Morava je Morava.

Tipy na vinařské akce zaměřené na růžová vína – květen a červen 2023

  • 1. května

Svátek růžových vín

Místo: Praha, Villa Richter a Svatováclavská vinice

Už 1. května promění růžová vína z Moravy a Čech Pražský hrad na místo lásky a romantiky. Přijďte ochutnat ta nejlepší růžová vína do Villy Richter ve Svatováclavské vinici.

  • 6. května

Moravská v růžovém

Místo: Moravská Nová Ves, Sklepní uličky Výmol a Zátiší

Ochutnávka vína mezi sklepy s vinaři z Vinaříčka. Do růžové barvy se vždy na začátku května zahalila hlavní ulice v Moravské Nové Vsi, když rozkvetly sakury. To byl hlavní motiv pořádat akci „Moravská v růžovém“. Občerstvení zajištěno i růžové doplňky či oblečky jsou vítány!

  • 13. května

Růžová vína na zámku Zbiroh

Místo: Zbiroh, Zámek Zbiroh

Na zámku Zbiroh si užijte ochutnávky a prodej vín přímo od vinařů z Moravy.

  • 20. května

Růžový máj

Místo: Praha, Rašínovo nábřeží

25 moravských a českých vinařů nabídne návštěvníkům přes sedm tisíc lahví vína. Nebude chybět ani široká nabídka gastronomických lahůdek a hudební program.

  • 17. června

Slavnosti růžového vína 2023

Místo: Třebíč, Zámek Třebíč

V zámeckém parku v Třebíči se 17. června budou dít věci! Všechny odstíny růžové najdete ve výběrovém víně a v prvotřídním jídle a celodenní program zabaví i dětičky.

  • 17. června

Den v růžovém Děčín

Místo: Děčín, Na pěší zóně pod Růžovou zahradou, Křížová ulice

Těšit se můžete výhradně na špičková růžová a perlivá vína z Moravy a Čech. K ochutnání budou připravena všechna vína přihlášená do jediné specializované soutěže růžových a perlivých vín u nás JAROVÍN - 20. ročník.

Zdroj: vinazmoravyvinazcech.cz, ruzovymaj.cz

Nemáte chuť na víno? Namíchejte si oblíbený Aperol Spritz podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty