Dýňové pyré
- malá dýně Hokkaido 1/2 ks
- olivový olej 1 lžička
Těsto
- hladká mouka 180 g
- třtinový cukr 110 g
- povolené máslo 60 g
- rostlinný olej 50 ml
- mléko 100 ml
- domácí dýňové pyré (viz postup) 140 g
- vejce 1 ks
- prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda 1/2 lžičky
- špetka soli
- vanilkový extrakt pár kapek
- mletý zázvor 1/2 lžičky
- mletá skořice 1/2 lžičky
- kakao 1 zarovnaná lžíce
Na ozdobu
- tvaroh vyšlehaný s cukrem, oblíbený džem nebo marmeláda
Postup přípravy
- Dýňové pyré: Dýni umyjte, vydlabejte a položte ji rozříznutou stranou dolů na pečicí papír, který lehce potřete olivovým olejem (potřete pouze to místo, kde budete dýni pokládat).
- Pečte ji v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40–60 minut nebo dokud není měkká.
- Po vytažení z trouby nechte dýni vystydnout. Po vystydnutí ji rozmačkejte vidličkou v misce (můžete ji i rozmixovat). Pak už můžete pyré použít do receptu (v uvedeném množství).
- Piškoty: Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si tři velké plechy a na každý z nich položte silikonovou podložku na makronky.
- Ve velké míse vyšlehejte cukr s povoleným máslem, postupně přidejte olej, pyré, mléko, vejce a vanilkový extrakt. Ve střední míse smíchejte mouku společně s kypřicím práškem, sodou, solí, kořením a kakaem.
- Sypkou směs vmíchejte do dýňové směsi a spojte v hladké těsto. Těsto dejte do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihněte špičku a jednotlivě nanášejte na podložku.
- Pak plechy jednou lehce bouchněte, aby se těsto hezky rozteklo a odstranily se případné bublinky (tedy stejně jako u makronek).
- Piškoty pečte 10–12 minut, v polovině pečení snižte teplotu na 160 °C. Po vytažení z trouby nechte piškoty na podložkách vystydnout a poté je pomocí hladkého nože odlepujte a dávejte do skleněné dózy.
Dýňové piškoty Zdroj: Pěkně vypečený blog