Tereza Pánková ,
Pěkně vypečený blog

Dýňové piškoty

Moje hodnocení
1x

Dýňovku už jste uvařili, pečenou dýni upekli, tak co teď? Chce to něco sladkého! Můžete samozřejmě vyzkoušet dýňový páj, ale co třeba piškoty? Zvlášť z domácího dýňového pyré jsou famózní!

1 porce
90 minut

Dýňové pyré

  • malá dýně Hokkaido 1/2 ks
  • olivový olej 1 lžička

Těsto

  • hladká mouka 180 g
  • třtinový cukr 110 g
  • povolené máslo 60 g
  • rostlinný olej 50 ml
  • mléko 100 ml
  • domácí dýňové pyré (viz postup) 140 g
  • vejce 1 ks
  • prášek do pečiva 1 lžička
  • jedlá soda 1/2 lžičky
  • špetka soli
  • vanilkový extrakt pár kapek
  • mletý zázvor 1/2 lžičky
  • mletá skořice 1/2 lžičky
  • kakao 1 zarovnaná lžíce

Na ozdobu

  • tvaroh vyšlehaný s cukrem, oblíbený džem nebo marmeláda

Postup přípravy

  1. Dýňové pyré: Dýni umyjte, vydlabejte a položte ji rozříznutou stranou dolů na pečicí papír, který lehce potřete olivovým olejem (potřete pouze to místo, kde budete dýni pokládat).
  2. Pečte ji v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40–60 minut nebo dokud není měkká.
  3. Po vytažení z trouby nechte dýni vystydnout. Po vystydnutí ji rozmačkejte vidličkou v misce (můžete ji i rozmixovat). Pak už můžete pyré použít do receptu (v uvedeném množství).
  4. Piškoty: Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si tři velké plechy a na každý z nich položte silikonovou podložku na makronky.
  5. Ve velké míse vyšlehejte cukr s povoleným máslem, postupně přidejte olej, pyré, mléko, vejce a vanilkový extrakt. Ve střední míse smíchejte mouku společně s kypřicím práškem, sodou, solí, kořením a kakaem.
  6. Sypkou směs vmíchejte do dýňové směsi a spojte v hladké těsto. Těsto dejte do jednorázového cukrářského sáčku, ustřihněte špičku a jednotlivě nanášejte na podložku.
  7. Pak plechy jednou lehce bouchněte, aby se těsto hezky rozteklo a odstranily se případné bublinky (tedy stejně jako u makronek).
  8. Piškoty pečte 10–12 minut, v polovině pečení snižte teplotu na 160 °C. Po vytažení z trouby nechte piškoty na podložkách vystydnout a poté je pomocí hladkého nože odlepujte a dávejte do skleněné dózy.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Pěkně vypečený blog

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.


Přečtěte si také

Recepty