Na Tučný čtvrtek se pořádně nacpěte! Aneb masopustní tradice, která stále trvá

Dodržujete tradice a slavíte dnes tzv. Tučný čtvrtek? Pak byste se možná rádi dozvěděli, co vůbec tento den znamená a na co se můžete v různých městech těšit. Ve zkratce lze ale říct, že milovníci jídla si dnes rozhodně přijdou na své!

Do oslav Tučného čtvrtka, kterým začíná vrchol masopustu, se zapojují desítky restaurací z celé České republiky. Každá z nich nabídne hostům něco v duchu tradice Tučného čtvrtka – kromě tučných masitých novinek na menu to budou přídavky, bezedné polévky, dvojité panáky nebo třeba vydatné předkrmy na účet podniku.

Na Tučný čtvrtek, který letos vychází na 16. února, bychom si podle tradice měli dopřát jídla a pití, co sneseme, a pusy by se měly lesknout omastkem. Popeleční středou totiž začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Toto období si naši předkové rozhodně dokázali užívat – veselý čas plný tancovaček, svateb a hodování. Šlo vlastně také o způsob, jak se snažili přivolat konec zimy a odstartovat tak další zemědělskou sezonu. Vždy dorazili příbuzní z širokého okolí i celé vesnice, aby se společně sešli nad vepřovými hody a sladkými dobrotami.

Břicha si před obdobím Velikonoc můžete nacpat nejen doma, ale i v restauracích po celé republice. V podnicích Ambiente, v jihočeských restauracích Sůl a Řepa, Zájezdním hostinci u Jiskrů nebo hotelu Klika, v brněnských podnicích Ramen Brno, Eggo Fatfuck, v La Forme, v Kus Koláče a Další kus, v Kro Kitchen, Mr. Hotdog, Big Smokers a dalších.

A co se bude podávat? Například v Lokálech hostům nabídnou masopustní pochoutky a u vybraných jídel dvojité porce masa, v Našem mase budou mít dvojitý cheeseburger za cenu běžného, v cukrárnách a pekárnách si můžete dát za obvyklou cenu o kus větší dorty, zákusky a koláče a třeba v Kantýně připraví 300g holandský řízek.

Jedinečností Tučného čtvrtka je spolupráce napříč gastronomickou scénou. Letos se k únorovým oslavám dobrého jídla mohla připojit každá restaurace, malá i velká. Kompletní nabídku hledejte na sociálních sítích pod hashtagem #tučnýčtvrtek2023. Hlady rozhodně nebudete!

Zdroj: Ambiente; zdroj foto: Ambiente

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty