Vrchol masopustu už se nezadržitelně blíží. Letos nám vychází na úterý 21. února, tak máme ještě chvíli čas na přípravy. Čeho? No přece masopustní hostiny, kterou se celé toto období běžně zakončuje. A pro mnohé je to také čas, kdy si vychutnávají ty nejlepší masopustní koblihy. Proto jsme pro vás připravili článek s různými koblihovými recepty, abyste mohli výběr této sladké pochutiny zase trochu ozvláštnit.
Koblihový speciál: sladké recepty, které oceníte nejen během masopustu
Oslavy ale probíhají už řadu dní před masopustním úterým, celé toto období totiž startuje na Tři krále. Asi zdaleka nejznámější jsou ale poslední tři dny – masopustní neděle, pondělí a úterý.
Jako první tu máme recept na známé masopustní koblihy. Krásně obalené v cukru a voňavé! Tyto zlatavé kousky by rozhodně na vašem stole neměly chybět, obzvlášť pokud chcete tradičnější hostinu.
Výlet do ciziny
Koblihám neholdujeme samozřejmě jen my. I v dalších zemích mají tuto pochoutku velice v oblibě, například v Řecku nebo Itálii. Zkuste si doma připravit známé Loukoumades, tedy medové koblížky. Nebo třeba italské Bombolone, které jsou plněné krémem.
Pokud už hledáte první jarní recepty pro tento rok, určitě si můžete připsat na seznam i tyto mrkvové koblihy s jogurtovou polevou. Pro někoho možná trochu netradiční, ale díky mrkvi zase o něco vláčnější. A poleva z jogurtu je skvělé zdobení, které rozhodně zaujme vaše děti.
Menší variace koblih
Kromě klasických velkých koblih plněných krémy a marmeládami můžete samozřejmě vyzkoušet i menší koblížky. Někdy ani nepotřebujete, aby vám těsto kynulo. I tak zvládnete nadýchané sladké kuličky připravit bez obtíží. Můžete je ovonět citrusy a pro vláčnost použít do těsta právě tvaroh.
Další specialitky ze světa, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Ochutnejte koblížky dochucené skořicovým cukrem, který jim dodá zase další vůni. Vyzkoušet můžete i nevšední piškotové koblížky nebo koblížky z rýžové mouky, které jsou plněné fazolovou náplní. V Asii velice populární!
A jako poslední z naší sekce koblihových radostí tu máme také pečené koblihové muffiny, které jsou ideální v případě, že se nechcete smažit s těmi klasickými. Chuťově jsou podobné, ale samozřejmě jde stále o muffiny. Pak tu máme nevšední šafránové koblihy a také základní recept na ty nejlepší smažené koblihy, které můžete doma připravit.
Slaný tip na závěr!
Máme tu pro vás trochu netradiční spojení smažené koblihy a křenového dipu. Věřte ale, že rozhodně stojí za zkoušku!
Zdroj: autorský text
redaktorka FTV Prima