Postup přípravy
1. Chceme-li mít vrabce šťavnaté, můžeme přidat část bůčku. Maso nakrájíme na větší kousky, v míse je osolíme, opepříme, posypeme kmínem a tenkými plátky česneku. Promícháme a necháme nejlépe 4 - 6 hodin odležet. Potom maso přeložíme do pekáče a zprudka zapečeme. Přidáme nakrájenou cibuli, podlijeme a za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání vodou vrabce zvolna pečeme asi hodinu doměkka. Moravského vrabce podáváme s bramborovými, kynutými nebo chlupatými knedlíky a dušeným kysaným nebo čerstvým zelím.
2. Brambory na knedlíky uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Všechny ingredience v misce smícháme a propracujeme. Utvoříme knedlíky, které vaříme v osolené vodě asi 15 - 20 minut.
3. Mouku, vlažné mléko, vejce a sůl na kynuté knedlíky vložíme do mísy. Navrch vložíme droždí a necháme 15 minut vzejít kvásek. Potom vše smícháme a čtvrt hodiny hněteme v robotu nebo mixérem. Těsto přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu do tepla. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou propracujeme a vytvarujeme knedlíkové šišky, které necháme ještě asi 10 minut dokynout. Uvaříme je ve vroucí osolené vodě asi čtvrt hodiny a po vyjmutí ihned propícháme a nakrájíme nití.
4. Na zelí si na omastku zpěníme cibulku, přidáme zčásti scezené zelí, orestujeme a s troškou soli a cukrem dusíme doměkka, až už nám žádná tekutina nezbyde. Podáváme k vepřovému masu a knedlíkům.