Suroviny
- mascarpone 500 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- polohrubá mouka 2 lžíce
- smetana ke šlehání 100 ml
- cukr
Postup přípravy
1.Nejprve si upečeme kakaový piškot. Připravíme si plech, vymazaný tukem a vysypaný moukou nebo strouhankou. Kdo bude dezert péct jako řez, zvolí vyšší plech, aby tam pak zbylo místo na tvarohovou náplň a čokoládu. Kdo bude z piškotu vykrajovat kolečka a dělat dezerty za pomoci nerezového tvořítka, tak může zvolit plech nižší.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej, kakao, mouku a důkladně prošleháme, aby byla směs hladká. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ten vmícháme opatrně do žloutkové směsi. Vylijeme těsto na plech a upečeme deset minut v troubě předehřáté na 180°C.
3. Piškot necháme pořádně vychladnout. Kdo chce krásné kulaté dezerty, připraví si deset nerezových tvořítek o průměru 8 cm. Nebo více o menším průměru - záleží, jaké pomůcky máte k dispozici. Z vychladlého piškotu vykrajujeme tvořítky kolečka, která zatím ponecháme na dně každého tvořítka.
4. Mascarpone ušleháme s trochou cukru a smetanou (250 ml). Přidáme na piškot do tvořítka.
5. Smetanu (100 ml) přivedeme k varu. Odstavíme z plotny, nalámeme čokoládu a necháme rozpustit a lehce vychladnout. Nalijeme do tvořítek na mascarpone a necháme dobře vychladit a ztuhnout.
6. Maliny rozvaříme s trochou vody a cukrem, vzniklou omáčkou ozdobíme dezert na talíři, který jsme vyjmuli z tvořítek.
Dezert:
Mascarpone s čokoládou a malinami
Ingredience:
500 g mascarpone250 ml smetany ke šlehání + 100 ml smetany ke šlehání100 g kvalitní hořké čokoládymaliny nebo jiné ovocecukr
Na piškotový korpus:
3 vejce3 lžíce cukru krupice1 lžíce slunečnicového oleje2 lžíce polohrubé mouky1 lžíce kvalitního kakaa