Suroviny
- ras el hanout (marocká směs koření) 4 lžičky
- mleté hovězí maso (libové) 500 g
- rostlinný olej 1 lžíce
- cibule (oloupaná a nasekaná) 1 ks
- mrkev (oškrábaná a nasekaná na kolečka, můžete použít také tuřín nebo sladkou bramboru) 3 ks
- česnek (oloupaný a nasekaný) 2 stroužky
- zázvor (čerstvý nastrouhaný kořen) 1 lžíce
- loupaná rajčata 400 g
- cizrna (propláchnutá, může být i z plechovky) 400 g
- sušené meruňky (nahrubo nasekané) 8 ks
- kuskus 200 g
- hladkolistá petržel (nebo čerstvý koriandr)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Do mletého masa vmíchejte 2 lžičky „ras el hanout“ a pak z něj vytvořte 24 masových koulí. Na velké pánvi rozpalte olej a na něm opékejte koule několik minut, aby se zatáhly. Potom je děrovanou naběračkou vyjměte a dejte stranou.
- Asi 3–4 minuty opékejte cibuli a mrkev, dokud nezměknou. Do nich vmíchejte zbytek „ras el hanout“, česnek, zázvor a opékejte asi 1 minutu. Masové koule vraťte zpátky na pánev.
- Vmíchejte do směsi rajčata, potom téměř naplňte pánev vařící vodou, přidejte cizrnu a meruňky. Napůl přikryjte pánev pokličkou a nechte pobublávat 30–40 minut.
- Kuskus uvařte podle návodu, použijte vroucí vodu nebo vývar. Přidejte petrželku nebo koriandr a dochuťte solí a pepřem. Podávejte v tagine.
- Tip: Tento recept můžete použít i pro mleté jehněčí maso nebo maso z kuřecích stehen. Kdo má rád pálivější jídla, může přidat trochu harissa pasty.