Suroviny
- kachní prsa 5 kusů
- masový vývar 1 dávka
- olej 10 lžic
- máslo 2 lžíce
- rozmarýn 2 snítky
- brambory 1 kg
- sýr 150 g
- tymián 1 dávka
- kořenová zelenina 1 dávka
- víno 150 ml
- rajčatový protlak 1 kus
- pepř 1 špetka
- máslo 150 g
- švestková povidla 2 lžíce
- paprika 1 kus
- cibule 1 kus
- lilek 1 kus
- cuketa 1 kus
- kukuřice 2 kusy
Postup přípravy
1.V míse smícháme prolisovaný česnek, sójovou omáčku, med, do této marinády naložíme kachní prsa, která necháme v ledničce nejméně dvě hodiny marinovat. Poté maso vložíme do mělkého pekáčku, opět potřeme dobře marinádou a pečeme v troubě předehřáté na 220°C asi 20 - 25 minut. Během pečení potíráme marinádou a malinko podléváme vodou. Před podáváním kachní prsa s medovou marinádou přeneseme z trouby na předehřátý gril a grilujeme ještě pět minut, až med na povrchu mírně zkaramelizuje.
2. Příprava omáčky: Nakrájíme si mrkev, celer, cibuli na kostičky a ve stejném pořadí přidáváme do hrnce s olejem, kde vše pomalu orestujeme do tmava, aby základ omáčky získal silnou chuť a pěknou barvu. Přidáme nadrobno nakrájeny tymián a rozmarýn, rajčatové pyré a zalijeme vínem. Až se víno vyvaří, přidáme vývar a redukujeme. Přidáme švestková povidla a je-li třeba, opět dolijeme vývarem a stále redukujeme. Nakonec dochutíme solí a pepřem a omáčku scedíme.
3. Brambory uvaříme dopoloměkka, rozpůlíme je a asi do třetiny vydlabeme. Vydlabanou hmotu z brambor rozmačkáme a smícháme s máslem a nivou a vrátíme zpět do připravených půlek brambor. Necháme ugrilovat (zapéct) do zlatova.
4. Další přílohou bude grilovaná zelenina. Papriku, lilek, cuketu, cibuli, kukuřici nakrájíme na větší kusy nebo plátky a střídavě napichujeme na špejle. Osolíme a grilujeme do zlatova.