Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Znáte staročeskou postní kuchyni? Tyhle dobroty stojí za pozornost!

Ochutnejte staročeskou postní kuchyni

Ochutnejte staročeskou postní kuchyni Zdroj: iStock

  • Zavřít

Ochutnejte staročeskou postní kuchyni Zdroj: iStock

Dokážete spočítat, kolik kachen, řízků, klobás a chlebíčků jste od prosince snědli? Pokud už nutně potřebujete odlehčit jídelníček, zkuste se inspirovat u našich předků. Po masopustu totiž vždy následoval pořádný půst!

Nemyslete na “hubnutí do plavek”, ale na to, jak se vlastně cítíte. Zima plná masa, pečiva a těžkých zahřívacích jídel se přece jen přehoupla do své druhé poloviny a spěje ke konci. Staré vanilkové rohlíčky už opravdu pošlete k čertu a tu další kachnu nechte v mrazáku třeba na Velikonoce. Teď je čas dát si pohov a nechat tělo nabrat sílu a zdraví.

Naše prababičky a pradědové věděli, nebo možná prostě jen cítili, že hodování bylo dost a je třeba se postit. Staročeský půst měl samozřejmě liturgický podtext, ale zároveň moudře pročišťoval tělo od přejídání a připravoval na křehké období jara. Ostatně, cpát se od Vánoc až do Velikonoc není dvakrát příjemné.

V postní dobu se vařila a jedla jen lehká, skromná a velice zdravá jídla. Po oslavách Masopustu začala podle křesťanských tradic čtyřicetidenní postní doba, a tak je nejlepší čas si tyto úžasné pokrmy připomenout.

Brambory, zelí, čočka, hrách, semena, kroupy, cibule a kořenová zelenina, to byl základ postní kuchyně. Už slovo “masopust” napovídá, že se po tento čas stávali z našich předků víceméně vegetariáni. Na venkově se půst zachovával velmi přísně a lidé nejedli žádné masité pokrmy ani jídla připravovaná na sádle. V tento čas se obešli bez všeho, co souviselo s živočišnou říší, takže se šetřilo i s vejci, máslem, mlékem nebo sýry.

A co se tedy vlastně jedlo? K snídani byl kus chleba a třeba syrové kysané zelí, což mělo vynikající probiotické účinky. Zelí se ostatně jedlo pořád, vařené nebo syrové, byl to ceněný zdroj vitamínů. V poledne bývala hrachová nebo čočková polévka a koláč. Oblíbené byly různé druhy kaší, brambory na loupačku nebo knedlíky. Mastilo se lněným nebo makovým olejem, což by dnešní výživoví poradci jistě rádi schválili. Jedly se také různé polévky, kaše, placky a vdolky, které se ale nemastily a přikusovala se k nim povidla a sušené ovoce.

Typickými postními pokrmy byla pučálka nebo pražma, připravované z naklíčených luštěnin. Právě proces klíčení aktivoval v semenech přínosné látky, a protože to lidé věděli, nechávali naklíčit nejen hrách, ale také oves nebo špaldovou pšenici. Z toho všeho se vařilo, kombinovalo a dochucovalo především cibulí a česnekem, sušenou majoránkou, petrželovou natí nebo libečkem a samozřejmě solí.

Pučálka

Základem je hrách, který se nechá nejprve nabobtnat a poté naklíčit. Naklíčený hrách se pak suší a nakonec peče na suché pánvi nebo v pekáči v troubě. Pučálka se jedla s cibulkou a zelím nebo na sladko s medem a kysanou smetanou.

Pražma

Podobně jako pučálka se nechávalo naklíčit a nabobtnat obilí. Ideální na pražmu byla pšenice špalda nebo nahý oves. Klíčky z obilek se před pražením olámaly a vkládaly do polévek, kaší či salátů. Při opékání by se totiž spálily a znehodnotily.

Kaše

Kaše se dělaly z obilí, zrnin, luštěnin a zeleniny. Z kaší, které se nesnědly, se pak spíše sušily než pekly placky, které se přikusovaly k polévkám.

Žebrácké buchty

V době půstu bylo vaření chudé, a proto ho lidé nazývali žebrácké, bídné, pekařská bolest a podobně. Vdolky nebo buchty z obyčejného kynutého těsta zadělané z tmavé režné mouky upečené v troubě nebo na suchém plátu se přelévaly horkým mlékem s trochou medu.

Polévka z kořínků

Ve skutečnosti z kořenové zeleniny. Nakrájená se opékala s cibulí v troubě nebo restovala v kastrolu. Opečená zelenina totiž získá zvláštní příchuť, která se při vaření uvolní do polévky a je docela jiná než uvařená bez opečení. Když byla zelenina dosti opečená, kuchařka ji zalila vodou z vařeného hrachu. Vše se osolilo a dusilo s divokým kořením.

Kočičí tanec

Pokrm z luštěnin a obilí. Nejčastěji se jednalo o hrách a kroupy, ale také o rýži a čočku. Obě hlavní složky se nejprve máčely a pak se každá zvlášť uvařila. Nakonec se ochutily solí, na oleji osmahnutou cibulkou a česnekem, majoránkou, petrželovou natí a libečkem.

Bramborový kucmoch

Olejem vymaštěný pekáč nebo plech se pokryl slabší vrstvou plátků syrových brambor a bez koření i soli se pekl v troubě. Spečenou bramborovou placku pak naši předkové potřeli česnekem třeným se solí a nakonec zalili vejcem rozšlehaným v mléce a nechali v horku zapéct.

Paprikové zelí

Hlávkové zelí nakrájené na drobnější nudle se nejprve spařilo v cedníku, nechalo okapat, chvíli poté se několik minut podusilo na opečené cibuli. Paprika se rozpustila v tuku těsně předtím, než se přidalo zelí. Po chvíli dušení se pak do hrnce přidaly uvařené horké těstoviny s trochou soli a vše se zamíchalo a nechalo v teple půlhodinky dojít.

Zelí v bramborách

Nebylo to nic jiného než vařené a vystydlé brambory nakrájené na plátky, kterými se pokladl vymaštěný pekáč a vrstvily se s kysaným zelím a trochou kysané smetany. Vše se pak zapeklo v troubě. Takové trochu bramborovo-zelné lasagne :)

Nudle se zelím

Vševypovídající název, prostě vařené domácí nudle smíchané se zelím a opečenou cibulkou. Pokud zbylo trochu sádla anebo masového výpeku a přihmouřilo se nad půstem jedno oko, byla to dokonalá dobrota.

Autor: Kamila Ulčová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky zdravé jídlo postní jídla obiloviny česká kuchyně půst období půstu staročeská kuchyně

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmezánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmezánem pečené v troubě

Novinky

Poznejte 5 tradičních odrůd vína, kterým se v Čechách a na Moravě daří nejlépe. S čím je ideálně kombinovat?

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Novinky

Kuchyně hlubokých hvozdů aneb Jak se jedlo na Šumavě

Prostřeno!

Prostřeno: Banánové lívanečky s krémem ze šlehačky a mascarpone, zdobené lesním ovocem

Prostřeno!

Prostřeno: Křepelky pečené na demi glace a červeném víně s divokým kořením s bramborovou kaší se smaženou cibulkou

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Recepty

Meruňkový koláč s křupavou drobenkou s pekanovými ořechy

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Antarktida už se neuzdraví. Tučňáci hynou, tragické následky hrozí celému světu, varují vědci Babišova slova o nové totalitě? Strašná urážka a chucpe. Sám z komunismu těžil, říká Dvořák Nezdar aktivistů při slavném maratonu: Přilepit se nestihli, policisté se s nimi nemazlili

prima-zeny

Klára Doležalová slaví padesátiny. Kolegové ji dojali přáním i fotkami z dětství Návštěvníci se musí protáhnout mezi nahými těly. Výstava kontroverzní umělkyně šokuje Tiktokerka Anna Dvořáková by chtěla domů sluhu. Na kolegu prozradila, že v zákulisí štěká

prima-zoom

Nacisté hrůzně povraždili 5000 Italů Žralok dostal zálusk na lachtana. Podívejte se, kdo v napínavém souboji zvítězil Utahraptor byl krutým lovcem. Podívejte se, jak líčil na kořist

prima-fresh

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos Kuřecí karbanátky s cuketou a parmezánem pečené v troubě Poznejte 5 tradičních odrůd vína, kterým se v Čechách a na Moravě daří nejlépe. S čím je ideálně kombinovat?

prima-cool

Odhalená tajemství filmů od Tarantina Robin Hood vyrazí do akce už dnes ve 20.15 Stallone přiznal velkou chybu u slavného filmu. Lituje jí dodnes

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Playmate a pictorialy říjnového vydání Thermes Marins de Saint Malo: Trendy na TikToku se mění, touha po kvalitní péči zůstává

lajk

Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci Jaromír Soukup jen zírá, jak si Agáta užívá s Dopitou. Ten je u ní jako doma Výsměch a totální ponížení? Kráska tvrdí, že Muradov ke své Sabině shání bokovky

prima-living

Smíchat, rozhodit a zasadit! Pár nápadů, jak si na podzim pohrát s cibulkami jarních cibulovin Na podzim má kořen pampelišky největší sílu. Udělejte si pampeliškovou kávu, čaj nebo kapky Jednoduchý věneček z buxusu ve tvaru srdce ozdobí zádveří domu nebo okno

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.