Suroviny
- velké bílky 3 ks
- jemně nastrouhaná citronová kůra 2 lžičky
- citronová štáva 2 lžičky
- cukr moučka 120 g (1 hrnek)
- mandlové lupínky, opražené a umleté najemno 150 g (1,5 hrnku)
- rostlinný olej
- čerstvé jahody 700 g
- cukr krupice 1 lžíce
- třešňová pálenka – kirsch 1 lžíce
- kvalitní jahodový džem 3 lžíce
Článek
25 nápadů, jak proměnit sladké jahody v neodolatelné dobroty
Kdo by nemiloval sladké jahody? Každý rok trpělivě čekáme, až se pole začervenají a my si můžeme vychutnat na slunci dozrálé české jahody. Jsou neskutečně lahodné samy o...
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Bílky vyšlehejte do polotuha. Zašlehejte k nim citronovou kůru a pak postupně zašlehávejte cukr, až vznike lesklý a tuhý sníh, asi 6 až 7 minut. Zatřete k němu mandle.
- Koláčovou formu o průměru 20 cm vytřete olejem a postavte ji na plech vyložený papírem. Těsto přesuňte do formy a povrch uhlaďte. Nechte 10 minut stát, pak dejte do trouby a její dvířka pootevřete – strčte mezi ně vařečku.
- Pečte 10 minut, teplotu trouby snižte na 150 °C a dvířka zavřete. Placku pečte do světle zlaté barvy asi 25 minut. Vyjměte ji z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
- Rozpulte po délce asi 8 až 10 jahod a dejte je stranou. Zbylé jahody zbavte stopek a po délce je rozkrájejte na plátky. Promíchejte je s cukrem, kirschem a citronovou šťávou a nechte nejméně 30 minut stát, občas promíchejte.
- Džem rozehřejte, aby zřídl, a potřete jím placičku. Okolo okraje rozložte rozpůlené jahody a do středu naaranžujte namacerované plátky. Šťávou, kterou jahody pustily, placičku zakapejte. Podávejte ji ihned. Nebo ji nechte asi 2 hodiny stát, aby do ní šťáva z jahod hezky nasákla.