Suroviny
- hamburgerové bulky 4 ks
- Vejce 4 ks
- Máslo
- Slunečnicový olej
Lososový burger
- čerstvý losos bez kůže 500–600 g
- hlavičky zeleného chřestu 1 svazek
- strouhanka z bílého pečiva
- Slunečnicový olej
- Sůl
- Pepř
Mandlovo-citronové pesto
- blanšírované mandle 100 g
- Česnek 1 stroužek
- Olivový olej 1 lžíce
- čerstvá citronová šťáva 1 lžíce
- kůra z 1 citrónu
- Sůl
- Pepř
Aioli
- Česnek 1 stroužek
- Žloutek 2 ks
- dijónská hořčice 1 lžička
- Slunečnicový olej 250 ml
- čerstvá citronová šťáva 2 lžičky
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy
- Aioli: česnek utřete se solí. Žloutky dejte spolu s hořčicí a špetkou pepře do misky a metlou prošlehejte. Za stálého šlehání pomalu přilévejte slunečnicový olej. Olej nejprve přidejte po kapkách. Jakmile směs začne houstnout, můžete začít olej přilévat tenkým pramínkem. Když je směs dostatečně hustá, přidejte utřený česnek a promíchejte. Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Dejte vychladit do lednice.
- Mandlovo-citronové pesto: mandle dejte spolu s citronovou šťávou, citronovou kůrou, olivovým olejem, stroužkem česneku, solí a pepřem do mixéru. Několikrát krátce promixujte. V pestu by měly zůstat větší kousky mandlí.
- Lososový burger: lososa nakrájejte na větší kostky. Do středně velkého hrnce dejte vařit větší množství vody. Jakmile voda začne vřít, vhoďte hlavičky chřestu a 1–2 minuty je povařte. Poté je vyndejte děrovanou naběračkou a okamžitě je přendejte do ledové vody (chřest zachová krásně zelenou barvu a zůstane křupavý).
- Vychladlé hlavičky chřestu přepulte. Horní části hlaviček si ponechte na podávání. Spodní část hlaviček dejte spolu se čtvrtinou nakrájeného lososa do mixéru a vše rozmixujte na jemnou pastu. Díky tomu nemusíte přidávat do burgerů žádné vajíčko.
- Poté do mixéru přidejte zbývajícího lososa a několikrát vše krátce promixujte. Ve směsi by vám měly zůstat větší kusy lososa. Směs ochuťte solí a pepřem, podle potřeby zahustěte strouhankou a vytvarujte 4 burgery, které dejte na 30 minut vychladit do lednice.
- Vychlazené burgery potřete z obou stran jemně olejem a grilujte je na rozpáleném grilu dozlatova. Nejlépe burger chutná, když není úplně propečený a jeho střed zůstane růžový.
- Mezitím co se vám grilují burgery, usmažte si na slunečnicovém oleji volská oka.
- Hamburgerové bulky přepulte a řezné plochy opečte na másle. Spodní část bulky potřete omáčkou aioli, na ní položte lososový burger a hlavičky chřestu, které zasypejte mandlovo-citronovým pestem.
- Jako poslední přidejte volské oko a vše přiklopte horní polovinou bulky.