Obliba poctivých domácích burgerů stále stoupá. A nejlepší na nich je, že si můžete s náplní stále hrát a vymýšlet nové a nové varianty. Zkuste podle našeho receptu například lososový burger s chřestem a volským okem.
4 porce
60 minut
Suroviny
hamburgerové bulky
4 ks
Vejce
4 ks
Máslo
Slunečnicový olej
Lososový burger
čerstvý losos bez kůže
500–600 g
hlavičky zeleného chřestu
1 svazek
strouhanka z bílého pečiva
Slunečnicový olej
Sůl
Pepř
Mandlovo-citronové pesto
blanšírované mandle
100 g
Česnek
1 stroužek
Olivový olej
1 lžíce
čerstvá citronová šťáva
1 lžíce
kůra z 1 citrónu
Sůl
Pepř
Aioli
Česnek
1 stroužek
Žloutek
2 ks
dijónská hořčice
1 lžička
Slunečnicový olej
250 ml
čerstvá citronová šťáva
2 lžičky
Sůl
Pepř
Postup přípravy
Aioli: česnek utřete se solí. Žloutky dejte spolu s hořčicí a špetkou pepře do misky a metlou prošlehejte. Za stálého šlehání pomalu přilévejte slunečnicový olej. Olej nejprve přidejte po kapkách. Jakmile směs začne houstnout, můžete začít olej přilévat tenkým pramínkem. Když je směs dostatečně hustá, přidejte utřený česnek a promíchejte. Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Dejte vychladit do lednice.
Mandlovo-citronové pesto: mandle dejte spolu s citronovou šťávou, citronovou kůrou, olivovým olejem, stroužkem česneku, solí a pepřem do mixéru. Několikrát krátce promixujte. V pestu by měly zůstat větší kousky mandlí.
Lososový burger: lososa nakrájejte na větší kostky. Do středně velkého hrnce dejte vařit větší množství vody. Jakmile voda začne vřít, vhoďte hlavičky chřestu a 1–2 minuty je povařte. Poté je vyndejte děrovanou naběračkou a okamžitě je přendejte do ledové vody (chřest zachová krásně zelenou barvu a zůstane křupavý).
Vychladlé hlavičky chřestu přepulte. Horní části hlaviček si ponechte na podávání. Spodní část hlaviček dejte spolu se čtvrtinou nakrájeného lososa do mixéru a vše rozmixujte na jemnou pastu. Díky tomu nemusíte přidávat do burgerů žádné vajíčko.
Poté do mixéru přidejte zbývajícího lososa a několikrát vše krátce promixujte. Ve směsi by vám měly zůstat větší kusy lososa. Směs ochuťte solí a pepřem, podle potřeby zahustěte strouhankou a vytvarujte 4 burgery, které dejte na 30 minut vychladit do lednice.
Vychlazené burgery potřete z obou stran jemně olejem a grilujte je na rozpáleném grilu dozlatova. Nejlépe burger chutná, když není úplně propečený a jeho střed zůstane růžový.
Mezitím co se vám grilují burgery, usmažte si na slunečnicovém oleji volská oka.
Hamburgerové bulky přepulte a řezné plochy opečte na másle. Spodní část bulky potřete omáčkou aioli, na ní položte lososový burger a hlavičky chřestu, které zasypejte mandlovo-citronovým pestem.
Jako poslední přidejte volské oko a vše přiklopte horní polovinou bulky.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz
V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.
Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.