Komerční sdělení

Za jak dlouho vyprchá pivo a kdy můžu řídit?

Na alkohol za volantem má mnoho zemí různý názor. Také proto se doba, kdy můžete řídit po pivu, mezi jednotlivými státy liší. Víte, za jak dlouho vyprchá pivo z vašeho systému a kdy můžete sednout za volant v Česku či Chorvatsku?

Alkohol za volantem v Evropě: Míry se liší podle toho, kde řídíte

Odpověď na to, kdy můžu řídit po pivu, je u nás jasná. V České republice platí nulová tolerance alkoholu za volantem pro všechny řidiče. Spolu s Maďarskem, Rumunskem a Slovenskem patříme k nejpřísněji regulujícím zemím a odborníci na bezpečnost dopravy ze zbytku Evropy nám nulovou hranici závidí. Dalších 5 států Evropy má nulovou hranici alkoholu pro profesionální a nové řidiče (Německo, Itálie, Slovinsko, Chorvatsko a Litva), za „nové“ např. německá vyhláška považuje řidiče do 21 let věku, nebo do 2 let od získání řidičského průkazu.

Zbylé státy Evropy určitou hranici alkoholu za volantem tolerují. Nejběžnější tolerance pro běžné řidiče je 0,5 ‰, o něco nižší už bývá pro nové a profesionální řidiče, zpravidla to je kolem 0,2 ‰. Nejbenevolentnější je Spojené Království, kde platí výjimečně vysoká tolerance 0,8 ‰ pro všechny skupiny řidičů.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kde se pije dobré pivo? Najděte inspiraci na pivomapě létajícího sládka ZDE

Jak rychle střízlivíme?

Na otázky jak rychle vystřízlivíme a kdy můžeme bezpečně sednout za volant neexistuje jednoznačná odpověď. Roli hraje řada faktorů - množství vypitého alkoholu, snědeného jídla, délka opilosti, únava, naše hmotnost apod. Přibližně 90 % alkoholu se odbourává v játrech a odbourávání má svou omezenou stálou rychlost. Podrobnosti o tom, jak tělo likviduje alkohol se dozvíte na blogu Budějovického Budvaru.

A co je vůbec nejlepší způsob jak nesednout za volant pod vlivem? Dát si raději nějaké nealko pivo. Klasická nealko piva z větších pivovarů jistě znáte, ale věděli jste, že nealko piva už začaly vařit i minipivovary? Ochutnali jste třeba Krystus od Clocku nebo Nealko IPA FREE od Nachmelené Opice? Obě piva jsou svrchně kvašená piva typu IPA, která (oproti ležáku) díky výraznějšímu chmelení a tedy i vůni lépe „schovají” absenci alkoholu.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty