Na alkohol za volantem má mnoho zemí různý názor. Také proto se doba, kdy můžete řídit po pivu, mezi jednotlivými státy liší. Víte, za jak dlouho vyprchá pivo z vašeho systému a kdy můžete sednout za volant v Česku či Chorvatsku?
Za jak dlouho vyprchá pivo a kdy můžu řídit?
Alkohol za volantem v Evropě: Míry se liší podle toho, kde řídíte
Odpověď na to, kdy můžu řídit po pivu, je u nás jasná. V České republice platí nulová tolerance alkoholu za volantem pro všechny řidiče. Spolu s Maďarskem, Rumunskem a Slovenskem patříme k nejpřísněji regulujícím zemím a odborníci na bezpečnost dopravy ze zbytku Evropy nám nulovou hranici závidí. Dalších 5 států Evropy má nulovou hranici alkoholu pro profesionální a nové řidiče (Německo, Itálie, Slovinsko, Chorvatsko a Litva), za „nové“ např. německá vyhláška považuje řidiče do 21 let věku, nebo do 2 let od získání řidičského průkazu.
Zbylé státy Evropy určitou hranici alkoholu za volantem tolerují. Nejběžnější tolerance pro běžné řidiče je 0,5 ‰, o něco nižší už bývá pro nové a profesionální řidiče, zpravidla to je kolem 0,2 ‰. Nejbenevolentnější je Spojené Království, kde platí výjimečně vysoká tolerance 0,8 ‰ pro všechny skupiny řidičů.
NEPŘEHLÉDNĚTE: Kde se pije dobré pivo? Najděte inspiraci na pivomapě létajícího sládka ZDE
Jak rychle střízlivíme?
Na otázky jak rychle vystřízlivíme a kdy můžeme bezpečně sednout za volant neexistuje jednoznačná odpověď. Roli hraje řada faktorů - množství vypitého alkoholu, snědeného jídla, délka opilosti, únava, naše hmotnost apod. Přibližně 90 % alkoholu se odbourává v játrech a odbourávání má svou omezenou stálou rychlost. Podrobnosti o tom, jak tělo likviduje alkohol se dozvíte na blogu Budějovického Budvaru.
A co je vůbec nejlepší způsob jak nesednout za volant pod vlivem? Dát si raději nějaké nealko pivo. Klasická nealko piva z větších pivovarů jistě znáte, ale věděli jste, že nealko piva už začaly vařit i minipivovary? Ochutnali jste třeba Krystus od Clocku nebo Nealko IPA FREE od Nachmelené Opice? Obě piva jsou svrchně kvašená piva typu IPA, která (oproti ležáku) díky výraznějšímu chmelení a tedy i vůni lépe „schovají” absenci alkoholu.