Stále vám chybí poslední dárky, které musíte zajistit, ale už vám došly nápady? Nebojte, ještě pořád máme v rukávu pár tipů, abyste se nemuseli stresovat a v klidu vybrali to, co potřebujete.
Vánoční Mixér: boxy na výrobu dárku, ovocný čaj nebo dárková sada pepřů
Darujte sadu na výrobu sušeného masa
Ta radost, když si člověk něco vyrobí sám – znáte to taky? Pýcha a hrdost, že umíte něco, co jiní ne? Nadšení, když překonáte předsudky, že prý něco nejde a ono jo? Předat tenhle pocit formou jedinečného vánočního dárku umožňuje česká agentura Craftiry.
Díky ní si obdarovaný pod stromečkem rozbalí ucelenou sadu na výrobu sušeného masa. Možná je to přání, o němž už dlouho mluví, nebo má prostě rád americké jerky nebo africký biltong a pustit se do výroby vlastní masové svačinky mu udělá větší radost než jen další z hromady spotřebních dárků.
Co všechno ho v sadě na výrobu sušeného masa čeká? Především je tu návod, který ho hravě provede celým výrobním procesem. Není třeba žádná speciální sušička, protože k dokonalému výsledku bohatě poslouží běžná kuchyňská trouba. Podle návodu si obdarovaní připraví prvotřídní jerky nebo biltong.
Na začátku bude třeba zakoupit kus kvalitního hovězího masa. V průběhu marinování a přípravy přijdou na řadu suroviny z dárkové sady, jako jsou koření, chilli, piri piri, červený pepř, jablečný ocet, tekutý kouř a sójová omáčka. Jerky bude hotové už za 11 hodin, příprava afrického biltongu pak zabere asi 4 dny. Pak už stačí svolat přátele a pustit se do degustace!
Zahřejte se ovocnými čaji prémiové kvality
Zalézá vám mráz za nehty? Uvařte si šálek lahodného ovocného čaje prémiové kvality, které pod svou privátní značkou Authentic nabízí Košík. Směsi čajů vznikají pod dohledem garanta kvality Jiřího Olšáka z Oxalisu, rodinné firmy, která se rozrostla v renomovaného dovozce a zpracovatele sypaných čajů. Čaje nakupují přímo od pěstitelů a podporují místní podnikání prostřednictvím vyšších odběrů, férových cen a sdílení znalostí. Všechny obaly Authentic čajů jsou navíc 100% rozložitelné a ekologicky šetrné.
A je rozhodně z čeho vybírat. Milovníci plných ovocných chutí ocení třeba směs Hřejivé ovoce, která je ideálním čajem na dlouhé a chladné zimní večery. Směs tvoří šípek, rozinky, maliny nebo tropický ananas a je okořeněná rumovým aroma a vanilkou. Klasikou pak je směs Pečená jablka, kterou v kombinaci se skořicí doplňuje chuť ananasu, papáji a mandlí.
Ideálním nápojem do nevhodného počasí jsou také Hřejivé radovánky. Ibiškový čaj s harmonickou chutí vánočního koření, citrusů a čokolády v okamžiku provoní celý byt a navodí zimní pohodu. A co trocha zimní exotiky? Zkuste Zakázané ovoce, které tvoří šťavnatý ananas, sladká papája a plátky pomeranče vyvážené kyselkavým ibiškem. Tuto směs doplňují květy pivoňky.
Čaj připravíte zalitím 5 vrchovatých čajových lžiček 1 litrem vroucí vody. Nechte cca 6 minut louhovat, poté sceďte a můžete si vychutnat plnou ovocnou chuť. Ovocné čaje Authentic si můžete spolu s dalším nákupem zakoupit na e-shopu Košík.cz.
Vánoční dárek nejen pro partnera
Na závěr pro vás máme tip v podobě sady prémiových pepřů od Království chuti. Originální sada ve formě elegantního plechového pouzdra obsahuje kořenky se 4 druhy prémiových pepřů. Kolekce zahrnuje pepř bourbonský, grapefruitový, kampotský dlouhý a pepř kampotský červený. Sadu ocení nejen náruživí milovníci masa a grilování. Součástí balení je i záložka se zajímavostmi o jednotlivých pepřích.
Pepře v dárkové sadě
V aroma grapefruitového pepře na první ochutnání zaznamenáte kombinaci grapefruitu, limetky, meduňky a pomela, které doplňuje v jemných hořkých tónech mírná kořenitost. Tento pepř roste v odlehlých oblastech na úpatí Himálaje. Skvěle se hodí k rybám, mořským plodům a drůbeži, ale své uplatnění najde i ve sladké kuchyni při přípravě dezertů, pečiva, dortů nebo se jím koření sladké ovoce.
Zmiňovaný bourbonský pepř je divoce rostoucí pepř s výraznými oříškově jehličnatými tóny, který vyniká ostře pálivou chutí.
Červený kampotský pepř pochází z Kambodže a je vzácnou pepřovou specialitou, která je považována za nejkvalitnější pepř na světě, neboť jeho pěstování je velmi obtížné. Díky vysokému stupni zralosti je kampotský pepř zvláště aromatický a téměř ovocný se silnou štiplavostí.
Kampotský pepř dlouhý přinese do pokrmů peprné tóny, široké zemité a dřevité aroma. Nejlepší je ho podrtit v hmoždíři těstě před podáváním.
Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ
redaktorka FTV Prima