Pribináček je tradiční dezert pro děti z tvarohu a smetany, vyráběný pod tímto názvem od roku 1954 u Přibyslavi. Výrobek se proslavil mimo jiné ...
Pribináček
Pribináček je tradiční dezert pro děti z tvarohu a smetany, vyráběný pod tímto názvem od roku 1954 u Přibyslavi. Výrobek se proslavil mimo jiné díky filmu Ať žijí duchové!. Původní recepturu vynalezla Jindřiška Hessová z Přibyslavi (1869-1952), která také založila mlékárnu v nedalekém Hesově, kde se pochoutka dosud vyrábí. V roce 1923 bylo v Přibyslavi vytvořeno Mlékárenské a pastevní družstvo, předchůdce pozdějšího podniku Pribina. Družstvo v roce 1947 uvedlo na trh tvarohový krém, prodávaný pod názvy Eva, Bivoj, Perla a Mocca. Cílem bylo v poválečné době dětem přinést chutnou a zdravou pochoutku vyrobenou z mléka. V roce 1954 se pak výrobek začal prodávat pod názvem Pribináček a byl vyráběn v 16 různých příchutích. V podniku totiž v té době probíhala také konzervárenská výroba ovocných šťáv a speciálních džemů, která umožňovala dodávat široký sortiment příchutí. Technologie výroby byla přísně střeženým tajemstvím ředitele závodu Stanislava Čapka a jeho manželky Jiřiny Čapkové, která pracovala jako vedoucí krémárny a smetanový krém vymyslela. Z této doby pochází také slogan Pramen zdraví z Posázaví.