Správně pít a víc se soustředit: Desatero pro správný pitný režim školáka

Slabší výkonnost školáků v době výuky může způsobovat už mírná dehydratace. Hezký školní prospěch svých dětí proto mohou rodiče podpořit jednoduše už tím, že je naučí správně pít. V dnešním článku se podíváme, jak na to!

„Nedostatek tekutin má negativní vliv nejen na paměť, koncentraci, myšlení a další poznávací funkce, ale také na fyzickou výkonnost. Již počínající slabá dehydratace může snížit fyzickou výkonnost až o 20 % a člověk ještě nemá pocit žízně. Pokud žízeň pociťujeme, jsme již značně dehydratovaní. To platí u dětí stejně jako u dospělých s tím, že čím je dítě mladší, tím rychlejší je nástup a rozvoj dehydratace,“ varuje dětský lékař a odborník na klinickou výživu MUDr. Peter Szitányi z AquaLife Institutu.

Přiměřené množství tekutin pro děti

Děti mají procentuálně vyšší obsah vody v těle i vyšší relativní denní obrat (příjem a výdej) tekutin než dospělí. U dětí je na jednotku hmotnosti denní obrat tekutin 5× (kojenci) až 1,5× (školní děti) větší než u dospělých. Je tedy nesmírně důležité, aby rodiče svým dětem vštěpovali skutečně od raného dětství návyk na pravidelný pitný režim a tekutiny jim aktivně nabízeli. Ale nikdy není pozdě – raději je učit později než vůbec. Kromě rodiny se na utváření režimových návyků podílí také mateřská a základní škola.

Doporučené množství tekutin u dětí (Holiday Segarův vzorec):

Hmotnost dítěte Množství tekutin/kg/hodinu Celkové denní množství tekutin
0–10 kg 4 ml 100 ml/kg/den
10–20 kg 40 ml/hod + 2 ml na každé kg nad 10 kg 1 000 ml + 50 ml/kg/den nad 10 kg
více než 20 kg 60 ml/hod + 1 ml na každé kg nad 20 kg 1 500 ml + 20 ml/kg nad 20 kg

Holliday, M.,A. and Segar W,E.: The maitenance need for water in parenteral fluid therapy. Pediatrics, 1957, 823-832

„Do celkového denního příjmu tekutin se započítává i voda z polévek, omáček, ovoce, zeleniny a řady dalších potravin, v nichž není na první pohled patrná. Z potravy získáváme přibližně 30 % vody. Podle charakteru výživy zároveň vzniká určité množství vody v rámci metabolických procesů organizmu. Například desetiletý školák, který váží 34 kg, tedy potřebuje denně cca 2 150 ml vody celkem, z toho má 700 ml v potravě, 200 ml se vytvoří v organizmu, a tak by měl za den vypít 1 200–1 300 ml tekutin,“ vysvětluje za AquaLife Institute MUDr. Petr Tláskal. „V případě dětí s nadváhou, kterých bohužel stále přibývá, se doporučené množství tekutin nemění. Tyto děti většinou pijí více. Voda se váže k tuku prosté tkáni, a proto je v organizmu obézních dětí vody spíše méně. Pitný režim by tak měl vypadat stejně jako u jejich vrstevníků s nižší hmotností, neměly by však konzumovat sladké nápoje,“ doplňuje MUDr. Tláskal.

Při sportovní činnosti se zvyšuje ztráta vody pocením i dýcháním a může být až 5× větší. S vodou se ztrácí i minerální látky, proto je při fyzické zátěži důležité navýšit nejen příjem vody, ale také minerálních látek. K tomu se výborně hodí minerálky (středně mineralizované, při větší zátěži i silně mineralizované), které obsahují všechny důležité minerální látky (hořčík, draslík, vápník) a dodávají je tělu spolu s potřebnými tekutinami.

Vhodné a nevhodné nápoje pro děti

Základem pitného režimu dětí by měla být čistá voda. Vhodná je zejména přírodní pramenitá voda, která je chemicky neupravená, velmi kvalitní a neobsahuje přídatné látky. Součástí každodenního pitného režimu by měly být i přírodní minerálky, které doplňují tělu důležité minerální látky. Pitný režim dětí můžeme zpestřit bezkofeinovými čaji, obzvlášť vhodné jsou bylinkové, a částečně také neslazeným mlékem. Pokud je dítě aktivní, může i mírně slazený nápoj. Hodí se zejména před sportovní nebo jinou pohybovou aktivitou, kdy dítě energii bez problémů využije. Výhodné jsou v tomto směru ochucené minerální vody, obsahující třetinu cukru limonád.

10 doporučení pro správný pitný režim školáka:

  1. Dítě by se mělo napít ještě před tím, než subjektivně pocítí žízeň.
  2. Příjem tekutin by měl být rozdělený rovnoměrně do menších dávek během celého dne – dítě by se mělo napít minimálně 6× za den.
  3. Ráno by dítě ve věku kolem 10 let mělo přijmout cca 250 ml tekutin z nápojů i potravin (tj. přibližně 175 ml z nápojů), za dopoledne včetně rána pak cca 400 ml tekutin (tj. zhruba 280 ml z nápojů za předpokladu, že součástí jeho svačiny je ovoce nebo zelenina).
  4. O přestávce před testem by dítě mělo vypít 200 ml, lépe 250 ml tekutin – pro lepší soustředění a výsledky testu.
  5. Důležitá je i teplota nápoje – obecně platí, že by měl mít pokojovou teplotu (cca 20–25 °C).
  6. Základ pitného režimu by měla tvořit neperlivá voda – kvalitní, čistá, zdravotně nezávadná.
  7. Ideálním zdrojem tekutin jsou přírodní minerální, pramenité a kojenecké vody, které jsou velmi kvalitní, čisté a neupravené, bez obsahu chemických přídatných látek.
  8. V rámci pitného režimu je vhodné zaměřit se i na vhodný příjem minerálních látek, nejlépe prostřednictvím minerálek – slabě a středně mineralizovaných, které mají nízký obsah sodíku.
  9. Pokud je dítě aktivní, může i mírně slazený nápoj – výhodné jsou v tomto směru ochucené minerální vody (nápoje s vyšším obsahem cukru zvyšují energetický příjem).
  10. Kofeinové, energetické a alkoholické nápoje, ale ani nealkoholické pivo do pitného režimu dětí nepatří.

Zdroj: TZ (AquaLife Institute); zdroj foto: TZ (Pexels)

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty