V kuchyni show "Společně s chutí" měla tentokrát hlavní slovo návštěva. Hostitele, šéfkuchaře Marka Pavalu a herečku Lujzu Garajovou Schramekovou si pod svou taktovku vzala energická herečka a legendární nejlepší slovenská Tchyně. Tušíte, o kom je řeč?
Křupavá jablečno-tvarohová žemlovka, v níž je všeho správně hodně
Pokud jste tipovali Gizku Oňovou, tipovali jste správně a my vám za to prozradíme vynikající recept na nadýchanou a svěží jablečnou žemlovku s tvarohem. Toto tradiční jídlo, které vám zaručeně připomene dětství, prostě musíte dříve či později vyzkoušet.
Gizka Oňová, zkušená hospodyně, se cítí v každé kuchyni jako doma, a proto se velmi přirozeně zhostila úlohy „šéfkuchařky“, která měla celou přípravu pod kontrolou. Dbala zejména na to, aby se ničím dobrým nešetřilo – poctivá žemlovka má být podle ní plná dobré chuti. Úkoly a rady však nejen rozdávala, ale také přijímala. Jak sama tvrdí, je otevřená experimentům a i když má už všechny recepty v malíčku, vždy se ráda něčemu přiučí od „mládeže“. Podívejte se, jak to vypadá, když se u plotny setkají dvě generace.
A pokud se vám podaří tak dobrá žemlovka jako paní Gizce, naložte si na talíř jako od babičky – alespoň dvakrát. Dobrou chuť!
V následující části bude hostem Marka a Lujzy sportovec a filantrop Tomáš Slavata, se kterým si připraví zdravý a lákavě barevný salát ze spálených paprik. Že jste o nich ještě neslyšeli? Je načase se s nimi seznámit.
Jablečno-tvarohová žemlovka
INGREDIENCE:
- 750 ml mléka
- 5 vajec
- 1,5 vánočky
- 500 g tvarohu
- 125 g másla
- 100 g cukru krystal
- 100 g cukru moučka
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 3 lžíce strouhanky
- 1 citron
- 6 jablek
POSTUP:
- Do dvou misek oddělte bílky a žloutky ze 4 vajec. Do žloutků přidejte část připraveného práškového cukru, mléka, rozpuštěného másla a vanilkového cukru a vše spolu pořádně promíchejte. Nakrájejte vánočku na plátky, které budete později namáčet do této směsi.
- Připravte si jednotlivé vrstvy žemlovky. Do nastrouhaných jablek přidejte skořici a podle chuti i trochu cukru. Tvarohovou vrstvu vytvořte tak, že do připraveného tvarohu vmíchejte jedno celé vejce, nastrouhanou citronovou kůru a zbytek práškového cukru.
- Do máslem vymazaného pekáče vysypaného strouhankou postupně vkládejte jednotlivé vrstvy žemlovky. Začněte krajíci vánočky namáčenými do směsi mléka a žloutků. Pokračujte vrstvou jablek, vrstvou namáčených vánoček, tvarohovou vrstvou a znovu vrstvou namáčených vánoček. Připravenou žemlovku zalijte zbylou směsí mléka a žloutků, pak přelijte rozpuštěným máslem a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C na 40 minut.
- Zatím z vaječných bílků a krystalového cukru vyšlehejte sníh. Po 40 minutách vyjměte žemlovku z trouby, polijte ji rozpuštěným máslem a přidejte navrch připravený sníh. Znovu vložte do trouby a nechte zapékat ještě 7–8 minut, dokud povrch žemlovky není křupavý a zlatavý.
- Před servírováním posypte žemlovku práškovým cukrem a přidejte plátky čerstvých jablek.