S Klárou u stolu: Vinný bar Vinograf láká na nový koncept, nové šéfkuchaře a nové menu

Zatímco tradice pivnic je v Česku hluboce zakořeněná, kvalitní a moderní vinárnu, aby člověk pohledal. Pokud toužíte po sklence nebo lahvi pečlivě vybraného vína a k tomu zakousnout skvělé jídlo, mnoho možností nemáte. V Praze tuto výzvu naštěstí dokonale splňuje Vinograf na Senovážném náměstí.

Vinograf najdete na strategickém místě v centru města, v dosahu jsou všechny tři linky metra i spousta tramvají, takže je to ideální místo na setkávání s přáteli, kteří bydlí na různých stranách velkoměsta. Přední část vinárny je prostorná a vzdušná díky velkým výlohám, ale překvapení čeká v zadní části, kde najdete útulné čalouněné boxy a otevřenou kuchyni, takže můžete koukat kuchařům pod ruce. V létě pak nechybí příjemná zahrádka v klidném vnitrobloku.

Když vinný bar, tak víno

Zaměření Vinografu je jasné. Základem nabídky je široká kolekce vín převážně z menších rodinných vinařství. Vinný lístek čítá přes 400 vín z Čech, Moravy i ze světa, z toho je zhruba 40 vín po skleničce. „V posledních letech se cena vína obecně zvýšila, protože vinaři redukují počet hroznů na révě s cílem posílit charakter vín. Proto hledáme menší vinaře v regionech a do Vinografu si vybíráme vína s výbornou chutí a dobrým poměrem ceny a kvality. Chceme, aby hosté poznali různé typy a druhy vín a k tomu právě menší studená a teplá jídla ve formě tapas přímo vybízejí,“ říká provozní manažer Michal Štangler.

Vyzkoušejte hovězí tatarák podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Oblíbený recept na tatarák z hovězího masa podle Zdeňka Pohlreicha

Jídlo v souladu s vínem

Díky rozšíření kuchyně se dnes ve Vinografu podává, kromě drobných pochutin ke skleničce, také propracované sezónní menu, které vymýšlí kreativní šéfkuchař Radek David a jeho pravá ruka šéfkuchař Andrej Mišutka. Vycházejí z italské, francouzské a španělské kuchyně, které jsou známé svým snoubením s vínem. Tapas a drobná jídla však posouvají na úroveň atraktivních a hravých předkrmů, hlavních chodů a dezertů. Stálé sezonní menu doplňuje ve všední den obědová nabídka a každý měsíc speciální degustační večeře. Každý chod můžete doplnit ideálně someliérem Tomášem Melichem předem vybraným českým či moravským vínem nebo vínem světovým. Jen zde si dáte exkluzivní vína z nejlepších poloh, ročníků či vinařství po skleničce. Díky speciálnímu uzávěru lahví Coravin si vína udrží svůj charakter beze změny až několik měsíců. Ochutnáte tu tak 15–17 výjimečných velkých vín včetně champagne.

Na čem si pochutnáte

Svou návštěvu odstartujte jedním z malých jídel. Vyzkoušejte třeba svěží pražmu připravenou jako ceviche s okurkou, paprikou, kapary a olivami. Osobně to považuji spíše za letní jídlo, ale bylo to tak moc dobré, že ho budu ráda jíst i v zimě. Zvlášť se sklenkou jiskřivého veltlínu. Na menu nechybí ani hovězí tatarák s lískovými oříšky, což je takový signature dish Radka Davida. Zaujaly mě i smažené krokety z trhaného kuřecího masa s lanýžovou majonézou a marinovaným okurkovým salátkem.

Z hlavních jídel jsem si pochutnala na pečeném filetu z pražmy s jemným bramborovým fondantem, křupavým marinovaným fenyklem a výraznou krevetovou omáčkou na způsob bisque. Skvělý byl i šťavnatý pečený daňčí hřbet s restovanou růžičkovou kapustou na špeku a s nasládlým pastinákovým pyré.

Ač nejsem velký milovník sladkého, dezertům od Radka Davida se těžko odolává. Zaujalo mě tiramisu s maracujou, které nebylo přeslazené, bylo krásně nadýchané a mučenka mu dodala svěží švih. Později v sezóně přijde na řadu tiramisu s pistáciovým krémem, a to bude teprve paráda! Pro čokoholiky můžu doporučit kořeněnou čokoládovou pěnu, která voní po badyánu.

Ať už se chystáte na romantickou večeři ve dvou, sraz s kamarádkami, rodinnou oslavu nebo pracovní oběd, ve Vinografu se o vás skvěle postarají.

Vinný bar a restaurace Vinograf

  • Senovážné náměstí 978/23, Praha 1 – Nové Město
  • otevřeno pondělí až sobota 11:30–24:00
  • www.vinograf.cz

Zdroj: autorský text

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty