Komerční sdělení

Poslední smaltovna je v Českých Budějovicích a slaví výročí. BELIS tam vyrábí ikonické nádobí

Smaltované nádobí zná dnes snad každý. Někteří ho mají doma po svých babičkách, jiní nakupují do moderních kuchyní nové hrnce či pekáče a další výrobky, které vznikají v Českých Budějovicích. Jihočeské město je již řadu let spojené s tradičními značkami smaltovaného nádobí Sfinx a BELIS. V těchto dnech získají zájemci navíc na e-shopu společnosti dopravu zdarma u objednávek nad 500 Kč. Akce trvá do 3.9.

Málokdo tuší, že z původních osmi velkých smaltoven, které se v roce 1948 nacházely v Čechách, zbyla nakonec jenom jedna jediná. Smaltovna BELIS se dnes nachází v Českých Budějovicích a letos slaví 130 let od svého založení.

Historie smaltovny BELIS a příběhy jejích majitelů by vydaly na román a rozhodně by se nejednalo o žádné pohodové čtení na dobrou noc. Továrnu ve Vrátě, což je dnes část Českých Budějovic, založili Franz Westen, Adolf Westen a Otto Hasenclever v roce 1893.

O rok později ji prodali Ferdinandu Steinerovi, který ji přivedl téměř ke krachu. V roce 1905 Smaltovnu Bohemia získala firma Ullmann a syn. Ta smaltovnu provozovala až do druhé světové války, během které majitelé židovského původu skončili v koncentračním táboře.

Místo toho, aby se po válce dočkali zadostiučinění, přišlo znárodnění, začlenění do národního podniku Sfinx a čtyřicet let komunistického režimu. V roce 1994 se podařilo původní smaltovnu zčásti restituovat, zčásti odkoupit. Od té doby až do současnosti jde o firmu s ryze českým kapitálem. Tradiční výrobu se tak podařilo zachovat až do současnosti.

Smaltované nádobí s dopravou zdarma u objednávek nad 500 Kč

„Smaltované nádobí rozhodně nemůžeme chápat jakou nějakou retro záležitost. V konkurenci nerezových hrnců nejrůznější a často pochybné kvality, nádobí s teflonovým povrchem, skleněných zapékacích misek a pekáčů obstojí více než se ctí. Jeho přednosti jsou totiž neoddiskutovatelné,“ říká Josef Kroulík, vedoucí obchodního oddělení a výroby firmy BELIS.

V těchto dnes na e-shopu Belis pokračuje akce pro dopravu zdarma u objednávek nad 500 Kč. Ta trvá až do 3. 9. 2023.

Vaření ve smaltu plně odpovídá požadavkům na přípravu zdravého jídla. Smalt je vlastně na plechu natavená sklovina, která nijak neovlivňuje kvalitu a chuť pokrmů.

„Až 2 milimetry silný plech dobře a rovnoměrně rozvádí teplo, udržuje dosaženou teplotu, což v důsledku znamená úsporné vaření. Smaltované nádobí je navíc vhodné pro všechny zdroje tepla – indukci, elektrickou plotýnku, plyn i keramickou desku. Jako další bonus přičtěme dlouhou životnost a je naprosto jasné, proč je koupě smaltovaného nádobí dobrou volbou,“ dodává Kroulík.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty