Ztrácíte se při výběru šumivého vína? Poradíme, na co si dát pozor!

Sekt, šampaňské, prosecco, crémant nebo cava. Vyznat se v bublinkách dostupných na pultech českých obchodů se na první pohled může zdát těžké. Opak je ale pravdou. Odborně se všechny označují jako šumivá vína a všechny společně tvoří jednu „šumivou rodinu“. Poradíme, jak vybrat ty správné pro každou příležitost.

Rozdíl mezi jednotlivými druhy šumivých vín spočívá ve způsobu výroby. Sekty se typicky vyrábějí dvěma metodami. První z nich je charmat, kdy víno kvasí ve větších nerezových nádobách. Takto se většinou získávají lehčí a svěžejší „šumivky“, například nejoblíbenější česká Bohemka. Mají lehkou a nekomplikovanou chuť a jsou velmi dobře pitelné. Proto se hodí na oslavy a párty, kde se pravděpodobně trefí do vkusu většiny hostů, ale i jako dárek, když zcela přesně neznáte vkus oslavence.

Kromě nejoblíbenější bílé varianty existují i další druhy, které se hodí k různým příležitostem. Například červený sekt pro chvíle ve dvou nebo nealkoholický sekt pro ty, co si chtějí alkohol odpustit.

Druhá metoda je klasická, kdy víno kvasí zvlášť v lahvích. Touto cestou dozrávají například šumivá vína Bohemia Sekt Prestige, které leží na kvasinkách minimálně 12, ale i 15 nebo i 36 měsíců. Sekty vyráběné klasickou metodou jsou nejvhodnější pro toho, kdo už si šumivá vína dříve zamiloval a rád si užívá vyzrálejší chutě. Hodí se k oslavám výjimečných okamžiků, jako aperitiv i jako hodnotný dárek.

Sekt, to je šumivé víno, které je naše

Pro pojmenování šumivého vína je rozhodující kromě výroby i místo původu a výběr odrůd. Sekt je středoevropský název pro šumivé víno, který se používá v České republice, na Slovensku, v Německu a v Rakousku. Základ naprosté většiny sektů tvoří cuvée, tedy směs několika odrůd vín.

Existují ale i výjimky, ve kterých najdete pouze jednu odrůdu, například Ryzlink rýnský. Tato vína jsou označována jako jednoodrůdové sekty a v jejich chuti lze krásně rozpoznat právě výjimečnost dané odrůdy.

Šumiví sourozenci z Francie

Označení šampaňské mohou nést pouze šumivá vína pocházející z kraje Champagne na severovýchodě Francie. K jejich výrobě se používá nejčastěji cuvée z odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, které poté druhotně kvasí klasickou metodou. Stejně jako u tuzemských sektů vyráběných klasickou metodou se vyznačují složitější a vyzrálejší chutí a lépe je proto ocení znalec sektů.

Bratříčkem šampaňského je crémant, který rovněž pochází z Francie. Přestože se hrozny v obou případech zpracovávají stejně, najdeme mezi nimi rozdíly. Crémant není totiž vázán ke konkrétnímu území, můžeme jím tak nazývat jakékoli francouzské šumivé víno, které kvasí v lahvi. Pro crémant také není upřesněn výběr odrůd, jako je tomu u šampaňského.

K bazénu a na hory prosecco

Celosvětový boom v posledních letech vyvolalo italské prosecco. To vzniká většinou charmatovou metodou, ovšem z odrůdy Glera pěstované v kopcovitém kraji Benátska. Právě kombinace vinné odrůdy a italského slunce mu dodává jeho proslulou lehkost a šťavnatost. Svým charakterem a nekomplikovanou chutí si vybojoval místo na letních párty a v zimě na zasněžených svazích a v aprés-ski barech. Nejryzejší prosecca vznikají v okolí městečka Valdobbiadene, odkud pochází i oblíbené Prosecco Mionetto.

Ohnivá španělská cava

Šumivé víno z vášnivého Španělska známé jako cava se vyrábí klasickou metodou především v katalánské oblasti Penedès. V Česku se pomalu dostává do povědomí spotřebitelů jako další šumivé víno pro romantické chvíle, a to hlavně díky celosvětové jedničce, značce Freixenet.

TZ, klam

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty