Loni na jaře chystala Iveta Fabešová kuchařku Vše sladké a přemýšlela, čím překvapí hosty ve svých pražských cukrárnách. V září o ně kvůli rozvodu s manželem přišla a po deseti letech začala budovat svůj sen od základů znovu.
Na kafíčku s cukrářkou Ivetou Fabešovou: Buduji svůj sen od základů znovu a lépe
Během pandemie spustila Iveta e-shop s dezerty a dorty a s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem točí pořad Šéfem za pár minut. Co nepochytíte z knihy či televize, ochotně vás naučí v on-line cukrářském kurzu.
Čím vás okouzlily zrovna francouzské luxusní dezerty?
Pečlivostí zpracování a způsobem prezentace. A pak samozřejmě kvalitou použitých surovin a celkovým přístupem k oboru. Cukrařina je ve Francii vnímána jako umělecké řemeslo. Nemám moc ráda rozlišování dezertů na české a francouzské. České zákusky jako věneček, špička, větrník jsou stejně skvělé jako francouzský éclair, pokud je připravíme stejně kvalitně jako Francouzi.
Na kafíčku s cukrářkou Ivetou Fabešovou 2 Zdroj: se souhlasem Ivety Fabešové
Vybírají si lidé on-line jiné dezerty než z vitríny v cukrárně?
Nemyslím si. Vždy jíte nejprve očima, takže vizuální ztvárnění hraje v obou případech prim. Přes e-shop objednávají lidé více celé dorty než zákusky. Jak se liší vaše nynější náplň práce od doby, kdy jste měla své cukrárny? Velmi, z velké firmy jsem přešla zase na začátek. Ale to také znamená, že mohu vše nastavit znovu a pokusit se to udělat ještě lépe než předtím. V tom vidím velkou výhodu.
Plánujete si opět otevřít cukrárnu?
Jednoznačně ano! Potřebuji vidět, jestli lidem moje zákusky chutnají. Cukrárna je o emocích a ty v on-line světě ničím nenahradíte.
Vaše dezerty mívají velmi originální tvary, lze z cukru a čokolády vytvořit cokoliv?
Ano, důkazem je toho například práce Amaurya Guichona, který dokáže vytvořit vše, co známe z běžného života. Myslím si, že při přípravě dezertů neexistuje limit.
Na kafíčku s cukrářkou Ivetou Fabešovou 3 Zdroj: se souhlasem Ivety Fabešové
Jak dezerty vymýšlíte?
To je různé... buď začínám tvarem, anebo chutí. Například něco ochutnám a hned si představuji stejnou chuť v dezertu, nebo mě zaujme určitá kombinace chutí či barev, nebo se mi třeba zalíbí tvar. Jakmile získám představu, jak dezert bude vypadat a chutnat, začnu na něm pracovat. Někdy to jde rychle, jindy se při zkoušení natrápím, ale vždy potřebuji mít jasnou představu.
Podle jakého klíče jste vybírala recepty do knihy Vše sladké?
Chtěla jsem, aby v knize byl základ cukrařiny – od jednoduchých sladkostí, jako jsou sušenky, až po složité dorty, které jsem za svoji kariéru vytvořila a jsou pro mě signifikantní.
Na kafíčku s cukrářkou Ivetou Fabešovou 4 Zdroj: se souhlasem Ivety Fabešové