Mixér: párty s degustací, jídlo podle AI nebo výročí zmrzlinárny

Nemáte plány na dnešek? Nebo naopak vymýšlíte, co podniknete zítra nebo v následujících týdnech? Pak vám náš Mixér možná ulehčí práci! Máme pro vás tip na degustaci, nevšední jarní menu nebo plánované oslavy výročí.

ZE MĚ projekt a Alma = RAVE

Skupina kreativců ze ZE MĚ projektu pořádá RAVE, tentokrát ve spojení s Almou. Výstřední párty spojená s degustací pokrmů proběhne dnes 23. 3. 2023 v centru Prahy. Moderní restaurace Alma vznikla na místě, kde kdysi stával populární prvorepublikový biograf. Produkční i kuchařské týmy ZE MĚ projektu a Almy by se do těchto časů na jeden večer a noc rádi vrátili. Společně uspořádají párty inspirovanou právě filmem. Hostům oba týmy nabídnou gastronomický, vizuální i hudební zážitek.

“Spojit se s Almou pro nás bylo naprosto přirozené, je to naše oblíbené místo a kluci jsou skvělí kuchaři. Taky zde dostanete ty nejlepší drinky v Praze. Od začátku akce až do pozdních nočních hodin hosté ochutnají přes 40 chodů vydávaných z několika stanovišť. K tomu skvělá hudba. Extrémně návyková akce,” doplnil Vojtěch Nemrava ze ZE MĚ projektu. Cena lístků zahrnuje vstup na akci a neomezenou konzumaci jídla v průběhu večera. Koupit je můžete na webu Almy.

Steak od umělé inteligence

Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton vás zve na vzrušující cestu časem a v rámci jarního menu představuje první pokrm v Praze vytvořený s pomocí umělé inteligence.

„Nemám rád stereotypy a ustálené cesty. Volím vždy tu nevyšlapanou stezku,“ s vášní vysvětluje šéfkuchař podniku Tomáš Kohút, jehož srdce bije pro technologie a inovace. „Vytvořit jídlo, jehož základem je tvorba umělé inteligence, tak bylo jen otázkou času,“ vzpomíná s úsměvem na minulé měsíce, kdy začal komunikovat s umělou inteligencí. Po mnoha hodinách konzultací pak v kuchyni vykouzlil pokrm, který vymyslela právě AI.

A co je to za kulinářský skvost? S trochou nadsázky můžeme říct, že jde o steak v českých národních barvách, s lehce nasládlou omáčkou, odrážející bohatství naší kuchyně. K tomu jako přílohu umělá inteligence navrhla pečenou červenou řepu a omáčku z karamelizovaného křenu. Originální, odvážné a naprosto unikátní. Tak uvidíme, jak se trefila.

Jarní menu restaurace Triton pak přináší další lahůdky. Tortellini z kopřivy“ uchvátí hlavně vegetariány, a to nejen svou harmonickou kombinací chutí, ale také omáčkou, která ve vás zanechá úžasný dojem. A co nového připravil šéfcukrář Marc Le Breton? Jeho dezert s názvem Čokoláda se skládá ze 70 % čokolády, lískových oříšků z Piemontu, lékořice a černého česneku. „Pokud jste náchylní k závislosti, na tomto dezertu ji rozproudíte rychlostí blesku,“ prozrazuje šéfkuchař Tomáš Kohút. Tak neváhejte a pusťte se do gastronomické jízdy plné emocí a nečekaných objevů.

Crème de la Crème v Praze slaví už 9 let

Pět poboček v Praze, jedinečný Zmrzlinový showroom a muzeum, nejširší nabídka řemeslných zmrzlin, netradiční veganské neovocné či zmrzliny slazené pouze stévií, řada prestižních ocenění, neustálé inovace a mnoho dalšího. Tak vypadá bilance devítileté existence pražského výrobce italské řemeslné zmrzliny Crème de la Crème, za níž stojí zmrzlinář Honza Hochsteiger.

„Na začátku jsem si rozhodně nepředstavoval, že jednou budeme provozovat pět vlastních zmrzlináren, výrobny, showroom a muzeum,“ říká Honza Hochsteiger, který momentálně neplánuje síť poboček výrazně rozšiřovat. „Od začátku používáme klasickou metodu italské řemeslné výroby, což je v podstatě malovýroba. Při dalším rozšíření bychom museli přejít na výrobu průmyslovou a to mi naprosto nedává smysl. Hlavní úkoly jsou dál zdokonalovat zmrzlinu a věnovat se všem našim zmrzlinárnám tak, abychom přinášeli všem našim zákazníkům to nejlepší, co je ve zmrzlinovém světě možné!“ říká s láskou řemeslný zmrzlinář z Crème de la Crème.

Dnes kromě původní první pobočky v Husově ulici provozuje Crème de la Crème další čtyři podniky, největší a nejvýstavnější Zmrzlinový salon na Národní, ke kterému loni přibyl i Zmrzlinový showroom a muzeum, zmrzlinárny v Průběžné, ve Francouzské a v ulici Pod Kaštany. Své letošní 9. narozeniny oslaví pražská zmrzlinárna přesně na den výročí otevření první pobočky –  v sobotu 6. dubna. Po celý den si zde na zmrzlinovém kole štěstí můžete vytočit i 100% slevu na jakoukoliv zmrzlinu.

Jarní jogurtová láska

Duben je měsíc, kdy se v Crème de la Crème připravují na nadcházející sezonu. Honza Hochsteiger ji tentokrát zahájí nabídkou jogurtových specialit. Ochutnat můžete jogurt s čokoládou, jogurt s medem a ořechy, meruňkový jogurt, borůvkový jogurt a oříškový cocoguard z mladého kokosu. Kromě aktuální nabídky si v Crème de la Crème vyberete z nejširší nabídky zmrzliny v Praze, ve které se navíc prakticky neustále objevují nové druhy. Jen třeba čokoládových zmrzlin nabízí hned devět druhů, má také nejširší výběr veganských zmrzlin a na své si přijdou i milovníci sezónních chutí. Není divu, že zmrzlina získala třikrát po sobě nejcennější zmrzlinovou cenu, když se stala absolutním vítězem Prague Ice Cream Festivalu.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty