Pokud hledáte způsob, jak dodat svému jídelníčku lehkost a zároveň ho obohatit o cenné živiny, mandlová mouka bude to pravé ořechové. Vyrábí se z jemně mletých mandlí, obvykle bez slupek, a tím si zachovává vysoký podíl kvalitních tuků, bílkovin i vlákniny.
Mandlová mouka královnou bezlepkového pečení: Vyzkoušejte tento čokoládový koláč!
Navíc je přirozeně bezlepková, což z ní dělá ideální variantu pro všechny, kdo se snaží omezit tradiční pšeničnou mouku, ať už ze zdravotních důvodů nebo protože zkrátka chtějí zkusit něco nového a ozdravit si pečení.
Vyzkoušejte cookies podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Americké čokoládové cookies
Proč si mandlovou mouku zamilujete?
- Jemná struktura a lahodná chuť: Mandlová mouka se pyšní jemně nasládlým nádechem, který se hodí do dezertů, sušenek či palačinek.
- Zdravé tuky a vitaminy: Kromě bílkovin a vlákniny obsahuje vitamin E, hořčík i vápník, což ocení náš organismus, ale i pokožka a kosti.
- Delší sytost: Díky obsahu zdravých tuků nás jídlo připravené z mandlové mouky zasytí na delší dobu, což ocení každý, kdo bojuje s neustálým mlsáním a snaží se udržet se na uzdě.
Uplatnění mandlové mouky a jak vybrat tu pravou
Mandlová mouka skvěle doplňuje nejrůznější recepty. Hodí se do sladkých dezertů, od dortových korpusů a cupcaků až po francouzské makronky či palačinky. Využít ji ale můžeme i ve slaných pokrmech, jako je například domácí quiche nebo jiné pečivo, do kterého chceme dodat jemnou ořechovou příchuť. „Budete-li si vybírat jakoukoliv ořechovou mouku, doporučuji zvolit ověřeného výrobce, u kterého máte záruku kvality a čerstvosti mouky. Na obale produktu uvidíte, zda je mouka vyrobena z pražených či nepražených ořechů. U výrobce s velkou kapacitou výroby máte větší jistotu, že budou ořechy čerstvě upraženy i namlety. Zda si zvolíte variantu praženou či nepraženou, je již na vás,“ dává tipy pro výběr mouky Petra Vránová z e-shopu Zdravé ořechy.
Čokoládový koláč z mandlové mouky
Máme pro vás tip na vláčný koláč z mandlové mouky a čokoládových čoček. Máslo zde nahrazuje kokosový olej.
Suroviny:
- 140 g mandlové mouky ALIKA
- 60 g kakaa holandského typu
- špetka soli
- 260 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 180 g kokosového oleje
- 3 vejce
- 130 g hořkých čokoládových čoček + mléčné na ozdobu
Postup přípravy:
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu 20×30 cm vyložte pečicím papírem. Do mísy si odvažte mandlovou mouku, kakao a přidejte špetku soli.
- Ve vodní lázni rozehřejte cukry s kokosovým olejem. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte. Vmíchejte hořké čokoládové čočky a nechte rozpustit.
- Poté vmíchejte vejce, prošlehejte balonovou metlou. Suchou směs promíchejte s tekutou. Rovnoměrně rozdělte na pečicí papír.
- Navrch rozložte mléčné čokoládové čočky. Pečte přibližně 25 minut. Poté pomocí špejle vyzkoušejte, zda je uvnitř koláč upečený (zůstane vláčný, ne tekutý). Nechte na kuchyňské mřížce vychladnout, teprve poté podávejte.
Zdroj: Slepičárna; zdroj foto: Slepičárna