Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Gastro akce a food festivaly
Gastro akce a food festivaly

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Madrid Fusion 2015 představil trendy současné světové gastronomie

Madrid Fusion 2015

Madrid Fusion 2015

  • Zavřít
Madrid Fusion 2015

Madrid Fusion 2015

Pro někoho je španělská kuchyně synonymem pro tapas a paellu, ale opravdoví gurmeti minimálně tuší, že španělská gastronomie znamená mnohem víc.

Seznam.cz banner

Není to náhoda, že Španělsko se pyšní tolika Michelinskými restauracemi. Podpora vysoké gastronomie je ve Španělsku velká a značnou měrou k tomu přispívají i světově proslulé food festivaly. Tím nejdůležitějším je bezpochyby Madrid Fusion, který se letos konal už potřinácté.

Mezinárodní akce přilákala mnoho špičkových šéfkuchařů z mnoha zemí. Kromě Španělska zde měly velké zastoupení Finsko, Peru, Filipíny nebo Čína.

Hlavním lákadlem festivalu jsou prezentace ve velkém sále – auditorium s ohromným pódiem a místy k sezení pro 2000 lidí bylo po celé 3 dny téměř zaplněné. Šéfkuchaři se na pódiu střídali v půlhodinových prezentacích a představovali své kuchařské umění.

Hitem, který neustává, je použití živých květin a aranžování jídla, které ve finále vypadají jako malá umělecká díla. Je však znatelný posun v tom, že další šéfkuchaři se vrací více ke kořenům a svá jídla aranžují podle hesla, že by člověk měl okamžitě poznat, co je na talíři. Například pro mě nejzajímavější prezentace byla od finského šéfkuchaře Filipa Langhoffa z helsinské restaurace Ask. Jeho severská kuchyně je přímočará, využívá sezónních surovin, což je ve Finsku, kde léto je velmi krátké, především kořenová zelenina. Je krásné vidět, jak se v rukách mistra, proměňuje obyčejná mrkev či petržel v luxusní pokrm.

Dalším nevšedním nápadem překvapil britský chef Tom Sellers z Restaurant Story v Londýně. Ten ve své restauraci servíruje jako předkrm speciální svíci vyrobenou z dochuceného hovězího tuku. Jakmile se svíce zapálí, lůj začne stékat do mističky pod svíčkou a hosté si do něj namáčejí domácí chléb. Zní to jednoduše, ale vymyslet technologii výroby takové svíčky prý bylo celkem obtížné.

Hvězdou festivalu byl jednoznačně nepřehlédnutelný čínský chef Zhenxiang Dong, gigant čínské gastro scény. Ten popis vysvětlím, je to ten největší Číňan, jakého jsem kdy potkala, měří asi 2 metry :) V Pekingu má od roku 1985 dnes již světoznámou restauraci DaDong, která se specializuje na pekingskou kachnu. Dnes už ovšem můžete najít DaDong restaurace v mnoha zemích světa. V Madridu představil svou novou kuchařskou knihu, která je obrovská stejně jako on. Představuje v ní svůj pohled na moderní čínskou kuchyni, která spojuje různé kantony, západní umění i zenovou estetiku.

O tom, co tím vlastně myslí, jsme se mohli přesvědčit na sedmi chodové večeři, kterou uvařil pro více než 100 lidí v krásné čínské restauraci v ochozu fotbalového stadionu Realu Madrid. (To jsme zjistili až cestou na toaletu, kde bylo okénko s výhledem přímo na trávník).

Uchvátilo mě například kachní maso servírované v ledové kouli, vynikajicí byly nudle s humrem a pekingskou omáčkou z černých fazolí. Faktem je, že u všech chodů byla velmi inovativní prezentace a fantastická chuť, která je na hony vzdálená čínské chuti, jak ji máme zařazenou my. Zkrátka žádné kung pao z bistra na růžku...

Kromě přednáškového sálu se návštěvníci festivalu mohli seznámit s nabídkou mnoha firem, které dodávají suroviny pro restaurace. Nabídka sýrů, mořských plodů a ryb, skvělého pití nebo lanýžů byla široká a u některých stánků jste mohli i nabízené produkty ochutnat.

Já jsem se nejdéle zdržela u stánku s japonskými ingrediencemi. S místním šéfkuchařem jsme vedli dlouhou debatu o hovězím mase kobe, které jsme hojně zapíjeli výborným saké. U stánku s produkty z lanýžů jsem zase ochutnala skutečné čokoládové lanýže. S lanýži!

Ještě jeden poznatek jsem si odvezla. Velkým hitem je ceviche. Kousky syrových ryb nebo mořské plody se marinují v citronové nebo limetové šťávě, která je trochu uvaří. Poté se dochucují různými omáčkami. Tuhle dobrotu jsme měli vlastně na každém koktejlu, na který jsem byla pozvaná.

Jeden večer to byla přímo ceviche party, kterou připravili kuchaři z Peru. Tam se mým favoritem stalo ceviche z ústřic. A tuhle jihoamerickou specialitu jsme ochutnali i další den na filipínské párty a jako předkrm i před výše zmíněnou čínskou večeří od Da Donga.

Co říci na závěr? Pro každého člověka, který miluje jídlo a chtěl by o něm zjistit něco nového, je takový mezinárodní food festival velkým přínosem. Skutečně se dozvíte věci, které jinak nemáte téměř možnost poznat. Nahlédnete pod pokličku těm nejvěhlasnějším šéfkuchařům světa. Kromě toho si užijete i spoustu dobrého jídla a pití, potkáte řadu stejně zaměřených lidí a odjedete domů obohaceni o mnoho nevšedních zážitků. Takový byl pro mě letošní Madrid Fusion 2015 :)

Klára Michalová - šéfredaktorka Prima FRESH

Sdílejte článek
Štítky festival gastronomie svíčka restaurace Španělsko omáčka Madrid trend Předkrm kořenová zelenina Madrid Fusion

Návrhy pro vás

Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť Předkrmy a chuťovky

Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť

Gyros s restovaným květákem, zeleninou a tzatziki – bezmasá verze oblíbeného street foodu Vegetariánské

Gyros s restovaným květákem, zeleninou a tzatziki – bezmasá verze oblíbeného street foodu

Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici Ovoce

Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku Maso

Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku Vegetariánské

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky Sladké

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře Předkrmy a chuťovky

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky
Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť

Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť

Soutěžící
Zdeněk „Style“ Hrubý momentálně jí velmi střídmě

Zdeněk „Style“ Hrubý momentálně jí velmi střídmě

Vegetariánské
Gyros s restovaným květákem, zeleninou a tzatziki – bezmasá verze oblíbeného street foodu

Gyros s restovaným květákem, zeleninou a tzatziki – bezmasá verze oblíbeného street foodu

Ovoce
Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici

Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici

Prostřeno!
Prostřeno: Zapečená krkovička s cibulí a speciální marinádou, rýže, kimchi

Prostřeno: Zapečená krkovička s cibulí a speciální marinádou, rýže, kimchi

Prostřeno!
Prostřeno: Uzená česnečka s vejcem a sýrem podle Jiřího Basty

Prostřeno: Uzená česnečka s vejcem a sýrem podle Jiřího Basty

Prostřeno!
Prostřeno: Kokotštejnský létající talíř

Prostřeno: Kokotštejnský létající talíř

Prostřeno!
Prostřeno: Sladká čoko tečka Jirky Basty

Prostřeno: Sladká čoko tečka Jirky Basty

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Ovoce
Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici

Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky Sladké

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky

Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku Sladké

Zapečená rýže nasladko s ovocem – jednoduchá varianta rýžového nákypu z jednoho pekáčku

Maso
Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku

Rychlé kuře po čínsku s barevnými paprikami a rýží – snadný oběd po asijsku

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře Předkrmy a chuťovky

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Vegetariánské
Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě Polévky

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské Recepty

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě Polévky

Italská polévka Risi Bisi s hráškem a rýží – tradiční kombinace chutí v netradiční podobě

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi Recepty

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Předkrmy a chuťovky
Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť

Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře Předkrmy a chuťovky

Tortillové wrapy s mletým masem, zeleninou a tatarskou omáčkou – zábavná a rychlá večeře

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova Recepty

Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova

Vegetariánské
Gyros s restovaným květákem, zeleninou a tzatziki – bezmasá verze oblíbeného street foodu

Gyros s restovaným květákem, zeleninou a tzatziki – bezmasá verze oblíbeného street foodu

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku Vegetariánské

Smažené houbové řízky se šťouchanými bramborami – dary lesa v neodolatelném křupavém kabátku

Vejce natvrdo v hořčično-koprové omáčce s pečenými bramborami – báječný bezmasý oběd, který má šmrnc Omáčky

Vejce natvrdo v hořčično-koprové omáčce s pečenými bramborami – báječný bezmasý oběd, který má šmrnc

Ovoce
Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici

Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky Sladké

Pan bolo – karibská verze naší oblíbené žemlovky s rozinkami a jablky

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Maso
Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha Saláty

Osvěžující asijský salát z hlávkového zelí – skvělý do rýžových nudlí i jako příloha

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku Předkrmy a chuťovky

Croissanty plněné kuřecím salátem s hrozny, jablky a pekany – delikátní twist na klasiku

Recepty
Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Havlíček: Nesmíme „buzerovat“ firmy. Nové EET bude levnější a jednodušší Žák v Německu pobodal učitelku. Zraněnou ženu operují, pachatel uniká policistům Ebola znovu zabíjí v Africe: Objevilo se další ohnisko, už je 15 mrtvých a desítky nakažených

prima-zeny

Syn Petra Švancary málem prozradil rodinné tajemství. Otec ho raději rychle umlčel Syn Miroslava Etzlera nastupuje do první třídy a už má dvě holky. Hercem být nechce Peter Pecha jako český Kevin Costner. V Kamarádech se objevuje jako tajemný bodyguard

prima-zoom

VIDEO: Finální test nejvyššího mostu světa Pes zavřený v autě je vždy v ohrožení života. Odbornice popsala, jak poznáte blížící se konec Proč havarovala supermoderní F-35? Detaily pádu odhalují, jak se s poruchou bojovalo dlouhých 50 minut

prima-fresh

Přes noc kynuté housky podle Kristiny Lund – švédské pečivo, které má díky dlouhému kynutí skvělou chuť Gyros s restovaným květákem, zeleninou a tzatziki – bezmasá verze oblíbeného street foodu Voňavý jablkový kompot se švestkami – uchovejte chuť babího léta ve sklenici

prima-cool

Trailer seriálu Marvel Zombies Mladého Jamese Bonda se ujala hvězda Dextera. Výbušný herní trailer ukazuje jeho misi na Slovensku Extrémní hororová divočina. Pokračování 28 let poté má první trailer, ve filmu bude i Cillian Murphy

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

V tomhle japonském domě na kůlech bydlela Kate Winslet. Teď je unikátní stavba na prodej Pampelišková káva: Ochutnejte zázračný nápoj z pražených kořenů Královský život za dostupnou cenu: Skotský hrad je na prodej za 750 tisíc liber

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.