Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Gastro akce a food festivaly
Gastro akce a food festivaly

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Madrid Fusion 2015 představil trendy současné světové gastronomie

Madrid Fusion 2015

Madrid Fusion 2015

  • Zavřít
Madrid Fusion 2015

Madrid Fusion 2015

Pro někoho je španělská kuchyně synonymem pro tapas a paellu, ale opravdoví gurmeti minimálně tuší, že španělská gastronomie znamená mnohem víc.

Seznam.cz banner

Není to náhoda, že Španělsko se pyšní tolika Michelinskými restauracemi. Podpora vysoké gastronomie je ve Španělsku velká a značnou měrou k tomu přispívají i světově proslulé food festivaly. Tím nejdůležitějším je bezpochyby Madrid Fusion, který se letos konal už potřinácté.

Mezinárodní akce přilákala mnoho špičkových šéfkuchařů z mnoha zemí. Kromě Španělska zde měly velké zastoupení Finsko, Peru, Filipíny nebo Čína.

Hlavním lákadlem festivalu jsou prezentace ve velkém sále – auditorium s ohromným pódiem a místy k sezení pro 2000 lidí bylo po celé 3 dny téměř zaplněné. Šéfkuchaři se na pódiu střídali v půlhodinových prezentacích a představovali své kuchařské umění.

Hitem, který neustává, je použití živých květin a aranžování jídla, které ve finále vypadají jako malá umělecká díla. Je však znatelný posun v tom, že další šéfkuchaři se vrací více ke kořenům a svá jídla aranžují podle hesla, že by člověk měl okamžitě poznat, co je na talíři. Například pro mě nejzajímavější prezentace byla od finského šéfkuchaře Filipa Langhoffa z helsinské restaurace Ask. Jeho severská kuchyně je přímočará, využívá sezónních surovin, což je ve Finsku, kde léto je velmi krátké, především kořenová zelenina. Je krásné vidět, jak se v rukách mistra, proměňuje obyčejná mrkev či petržel v luxusní pokrm.

Dalším nevšedním nápadem překvapil britský chef Tom Sellers z Restaurant Story v Londýně. Ten ve své restauraci servíruje jako předkrm speciální svíci vyrobenou z dochuceného hovězího tuku. Jakmile se svíce zapálí, lůj začne stékat do mističky pod svíčkou a hosté si do něj namáčejí domácí chléb. Zní to jednoduše, ale vymyslet technologii výroby takové svíčky prý bylo celkem obtížné.

Hvězdou festivalu byl jednoznačně nepřehlédnutelný čínský chef Zhenxiang Dong, gigant čínské gastro scény. Ten popis vysvětlím, je to ten největší Číňan, jakého jsem kdy potkala, měří asi 2 metry :) V Pekingu má od roku 1985 dnes již světoznámou restauraci DaDong, která se specializuje na pekingskou kachnu. Dnes už ovšem můžete najít DaDong restaurace v mnoha zemích světa. V Madridu představil svou novou kuchařskou knihu, která je obrovská stejně jako on. Představuje v ní svůj pohled na moderní čínskou kuchyni, která spojuje různé kantony, západní umění i zenovou estetiku.

O tom, co tím vlastně myslí, jsme se mohli přesvědčit na sedmi chodové večeři, kterou uvařil pro více než 100 lidí v krásné čínské restauraci v ochozu fotbalového stadionu Realu Madrid. (To jsme zjistili až cestou na toaletu, kde bylo okénko s výhledem přímo na trávník).

Uchvátilo mě například kachní maso servírované v ledové kouli, vynikajicí byly nudle s humrem a pekingskou omáčkou z černých fazolí. Faktem je, že u všech chodů byla velmi inovativní prezentace a fantastická chuť, která je na hony vzdálená čínské chuti, jak ji máme zařazenou my. Zkrátka žádné kung pao z bistra na růžku...

Kromě přednáškového sálu se návštěvníci festivalu mohli seznámit s nabídkou mnoha firem, které dodávají suroviny pro restaurace. Nabídka sýrů, mořských plodů a ryb, skvělého pití nebo lanýžů byla široká a u některých stánků jste mohli i nabízené produkty ochutnat.

Já jsem se nejdéle zdržela u stánku s japonskými ingrediencemi. S místním šéfkuchařem jsme vedli dlouhou debatu o hovězím mase kobe, které jsme hojně zapíjeli výborným saké. U stánku s produkty z lanýžů jsem zase ochutnala skutečné čokoládové lanýže. S lanýži!

Ještě jeden poznatek jsem si odvezla. Velkým hitem je ceviche. Kousky syrových ryb nebo mořské plody se marinují v citronové nebo limetové šťávě, která je trochu uvaří. Poté se dochucují různými omáčkami. Tuhle dobrotu jsme měli vlastně na každém koktejlu, na který jsem byla pozvaná.

Jeden večer to byla přímo ceviche party, kterou připravili kuchaři z Peru. Tam se mým favoritem stalo ceviche z ústřic. A tuhle jihoamerickou specialitu jsme ochutnali i další den na filipínské párty a jako předkrm i před výše zmíněnou čínskou večeří od Da Donga.

Co říci na závěr? Pro každého člověka, který miluje jídlo a chtěl by o něm zjistit něco nového, je takový mezinárodní food festival velkým přínosem. Skutečně se dozvíte věci, které jinak nemáte téměř možnost poznat. Nahlédnete pod pokličku těm nejvěhlasnějším šéfkuchařům světa. Kromě toho si užijete i spoustu dobrého jídla a pití, potkáte řadu stejně zaměřených lidí a odjedete domů obohaceni o mnoho nevšedních zážitků. Takový byl pro mě letošní Madrid Fusion 2015 :)

Klára Michalová - šéfredaktorka Prima FRESH

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky festival gastronomie svíčka restaurace Španělsko omáčka Madrid trend Předkrm kořenová zelenina Madrid Fusion

Návrhy pro vás

Kuře dušené v červeném víně – trochu netradiční jídlo plné chuti inspirované francouzskou klasikou Maso

Kuře dušené v červeném víně – trochu netradiční jídlo plné chuti inspirované francouzskou klasikou

Cuketové halušky s brynzou a slaninou – letní varianta tradiční slovenské pochoutky Recepty

Cuketové halušky s brynzou a slaninou – letní varianta tradiční slovenské pochoutky

Mandlový palačinkový dort  s krémem z mascarpone zdobený ovocem – ideální moučník na dětskou párty Sladké

Mandlový palačinkový dort s krémem z mascarpone zdobený ovocem – ideální moučník na dětskou párty

Pizza kapsičky se třemi druhy sýra – snadná svačinka na piknik i rodinný výlet Recepty

Pizza kapsičky se třemi druhy sýra – snadná svačinka na piknik i rodinný výlet

Kuřecí prsa se špenátem a ricottou – výborný oběd pro celou rodinu podle Coolinářky Maso

Kuřecí prsa se špenátem a ricottou – výborný oběd pro celou rodinu podle Coolinářky

Jahodové knedlíky z celozrnné špaldové mouky a tvarohu – letní klasika oslazená sirupem Sladké

Jahodové knedlíky z celozrnné špaldové mouky a tvarohu – letní klasika oslazená sirupem

Banketky s uherákovou pěnou podle Mirky van Gils Slavíkové Předkrmy a chuťovky

Banketky s uherákovou pěnou podle Mirky van Gils Slavíkové

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři


Přečtěte si také

Novinky
 Novinky na trhu: aperitivo, ledové čaje, limonády nebo zmrzlina s pistáciemi

Novinky na trhu: aperitivo, ledové čaje, limonády nebo zmrzlina s pistáciemi

Maso
Kuře dušené v červeném víně – trochu netradiční jídlo plné chuti inspirované francouzskou klasikou

Kuře dušené v červeném víně – trochu netradiční jídlo plné chuti inspirované francouzskou klasikou

Recepty
Cuketové halušky s brynzou a slaninou – letní varianta tradiční slovenské pochoutky

Cuketové halušky s brynzou a slaninou – letní varianta tradiční slovenské pochoutky

Sladké
Mandlový palačinkový dort  s krémem z mascarpone zdobený ovocem – ideální moučník na dětskou párty

Mandlový palačinkový dort s krémem z mascarpone zdobený ovocem – ideální moučník na dětskou párty

Recepty
Pizza kapsičky se třemi druhy sýra – snadná svačinka na piknik i rodinný výlet

Pizza kapsičky se třemi druhy sýra – snadná svačinka na piknik i rodinný výlet

Maso
Kuřecí prsa se špenátem a ricottou – výborný oběd pro celou rodinu podle Coolinářky

Kuřecí prsa se špenátem a ricottou – výborný oběd pro celou rodinu podle Coolinářky

Novinky
Cesta divokého tuňáka z oceánu až na váš talíř: Jak poznat kvalitní rybu a vybírat v obchodech

Cesta divokého tuňáka z oceánu až na váš talíř: Jak poznat kvalitní rybu a vybírat v obchodech

Sladké
Jahodové knedlíky z celozrnné špaldové mouky a tvarohu – letní klasika oslazená sirupem

Jahodové knedlíky z celozrnné špaldové mouky a tvarohu – letní klasika oslazená sirupem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře Těstoviny

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Recepty

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Sladké
Mandlový palačinkový dort  s krémem z mascarpone zdobený ovocem – ideální moučník na dětskou párty

Mandlový palačinkový dort s krémem z mascarpone zdobený ovocem – ideální moučník na dětskou párty

Jahodové knedlíky z celozrnné špaldové mouky a tvarohu – letní klasika oslazená sirupem Sladké

Jahodové knedlíky z celozrnné špaldové mouky a tvarohu – letní klasika oslazená sirupem

Smetanový dezert s jahodami do skleničky – sladká dobrota z pár surovin Sladké

Smetanový dezert s jahodami do skleničky – sladká dobrota z pár surovin

Maso
Kuře dušené v červeném víně – trochu netradiční jídlo plné chuti inspirované francouzskou klasikou

Kuře dušené v červeném víně – trochu netradiční jídlo plné chuti inspirované francouzskou klasikou

Kuřecí prsa se špenátem a ricottou – výborný oběd pro celou rodinu podle Coolinářky Maso

Kuřecí prsa se špenátem a ricottou – výborný oběd pro celou rodinu podle Coolinářky

Filipínské hovězí pares s česnekovou rýží – tradiční dušený pokrm podle receptu ze SenSa Bistro Maso

Filipínské hovězí pares s česnekovou rýží – tradiční dušený pokrm podle receptu ze SenSa Bistro

Recepty
Cuketové halušky s brynzou a slaninou – letní varianta tradiční slovenské pochoutky

Cuketové halušky s brynzou a slaninou – letní varianta tradiční slovenské pochoutky

Kuřecí prsa se špenátem a ricottou – výborný oběd pro celou rodinu podle Coolinářky Maso

Kuřecí prsa se špenátem a ricottou – výborný oběd pro celou rodinu podle Coolinářky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Nápoje
Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici Nápoje

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer Nápoje
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Recepty
Sezamový losos se soba nudlemi – rychlá a zdravá večeře s asijským šmrncem

Sezamový losos se soba nudlemi – rychlá a zdravá večeře s asijským šmrncem

Krevety s česnekovo-bylinkovou máslovou omáčkou – rychlé a chutné jídlo, které se hodí jako luxusní předkrm nebo romantická večeře Ryby a mořské plody

Krevety s česnekovo-bylinkovou máslovou omáčkou – rychlé a chutné jídlo, které se hodí jako luxusní předkrm nebo romantická večeře

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku Recepty

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Polévky
Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát Polévky

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den Polévky

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Recepty
Pizza kapsičky se třemi druhy sýra – snadná svačinka na piknik i rodinný výlet

Pizza kapsičky se třemi druhy sýra – snadná svačinka na piknik i rodinný výlet

Banketky s uherákovou pěnou podle Mirky van Gils Slavíkové Předkrmy a chuťovky

Banketky s uherákovou pěnou podle Mirky van Gils Slavíkové

Těhotnej kuchař: Nakládané houby ve sladkokyselém láku podle receptu paní Columbové Zelenina

Těhotnej kuchař: Nakládané houby ve sladkokyselém láku podle receptu paní Columbové

Recepty
Pizza kapsičky se třemi druhy sýra – snadná svačinka na piknik i rodinný výlet

Pizza kapsičky se třemi druhy sýra – snadná svačinka na piknik i rodinný výlet

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Květáková tempura – smažený květák v japonském těstíčku, které krásně křupe Recepty

Květáková tempura – smažený květák v japonském těstíčku, které krásně křupe

Sladké
Mandlový palačinkový dort  s krémem z mascarpone zdobený ovocem – ideální moučník na dětskou párty

Mandlový palačinkový dort s krémem z mascarpone zdobený ovocem – ideální moučník na dětskou párty

Jahodové knedlíky z celozrnné špaldové mouky a tvarohu – letní klasika oslazená sirupem Sladké

Jahodové knedlíky z celozrnné špaldové mouky a tvarohu – letní klasika oslazená sirupem

Sušenky s bílou čokoládou a rebarborou – sladkokyselá dobrota ke kávě i čaji Sladké

Sušenky s bílou čokoládou a rebarborou – sladkokyselá dobrota ke kávě i čaji

Saláty
Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin Saláty

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Maso
Bún bò Nam Bô podle Šona – vietnamské hovězí s rýžovými nudlemi s tajným trikem na křehké masíčko

Bún bò Nam Bô podle Šona – vietnamské hovězí s rýžovými nudlemi s tajným trikem na křehké masíčko

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě Přílohy

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Bramborové halušky se slaninou, křupavou cibulkou a olomouckými tvarůžky Přílohy

Bramborové halušky se slaninou, křupavou cibulkou a olomouckými tvarůžky

prima-cnn-news

Dva mrtví po střelbě v Kostelci nad Černými lesy. Podezřelého i se zbraní zadržela policie ON-LINE: Izrael zaútočil na obytný dům v Teheránu. Nepřežilo nejméně pět lidí, tvrdí Írán Česko bičují silné bouřky: Lidé hlásí průtrže mračen i kroupy, experti upozorňují na rizika

prima-zeny

Dvořáková vzpomíná na dědu Munzara: Vozil mě v kočárku a balil tím maminky na hřišti Michal Dlouhý kvůli nové roli změnil vzhled, místo oholené tváře nosil plnovous Svou formu můžete podpořit i v létě. Bezoperační metody fungují, říká Petra Řehořková

prima-zoom

Skála přepůlená laserem z vesmíru? Alergii na maso už mají statisíce lidí. Může za ni nebezpečné klíště Přijdeme o bránu do pekla? Následek sovětského přešlapu se viditelně změnil

prima-fresh

Novinky na trhu: aperitivo, ledové čaje, limonády nebo zmrzlina s pistáciemi Kuře dušené v červeném víně – trochu netradiční jídlo plné chuti inspirované francouzskou klasikou Cuketové halušky s brynzou a slaninou – letní varianta tradiční slovenské pochoutky

prima-cool

Sabina Karásková o životě s šampionem Oktagon 72: kompletní shrnutí největšího turnaje v dějinách českého MMA Vémola je absolutním králem Oktagonu. Trilogii s Véghem rozhodl v pětikolové bitvě

playboy

Co vás čeká v červnovém vydání magazínu Playboy? Sexy jak se patří: Souboj extrémních dekoltů na Playboy párty! Rozparky nezaostávaly Ráno, po práci nebo před večeří? Sexuální budík zvoní jinak ve dvaceti a jinak po padesátce

lajk

Rychlé miliony českých influencerů: Sharlota a Stejk přiznali konkrétní částky Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně Rychlé a efektivní, peníze vydělaný, komentoval prohru Kuběnka. Koho vyzval do dalšího zápasu?

prima-living

Objevte recepty na domácí sirupy z květů černého bezu, levandule a rebarbory! Hortenzie, máta či jasmínovník jsou ideální pro pěstování v nádobách Sušení na šňůře prodlužuje životnost prádla, navíc se na ní nesrazí

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.