17. března, na Den svatého Patrika, se Praha pomyslně zahalí do zelené a bude oslavovat populárního irského světce. A nejen to – letos tento svátek patří oslavě času stráveného s přáteli!
Oslavte svátek sv. Patrika dobrým masem ve spojení s irskou whiskey!
Whiskey poteče proudem, ale byla by chyba k ní něco nezakousnout! Připravili jsme pro vás speciální menu na svatého Patrika, které spojuje jemnou irskou whiskey s tím nejkvalitnějším masem!
„Whiskey je v kuchyni neotřelou a překvapivou ingrediencí, která při vaření neztratí nic ze své kvality a promění každé jídlo v nevšední zážitek,“ vysvětluje Tomáš Hvězda, brand manager značky Jameson. Marinády s whiskey oceníte především při grilování, ale pochutnat si na nich můžete i v březnu, a prožít tak se svými přáteli noc ve stylu oslav v centru Dublinu. A ke skvělé zábavě dobré jídlo prostě patří!
„Důležité je samozřejmě také kvalitní maso. Ideální pro spojení s ušlechtilým destilátem je maso hovězí, přeštické prasátko anebo kachní prsa,” doplňuje Vít Morkus z Pražského řeznictví.
Heslem Jamesona je SINE METU čili beze strachu. Méně strachu znamená více života, nových zážitků a nečekaných dobrodružství. Nebojme se tedy nových chutí!
A po dobrém jídle vyražte do pražských ulic oslavit tento "zelený svátek"! Informace o programu najdete na www.toursvatehopatrika.cz
Vyzkoušejte nové recepty, které spojují maso s delikátní chutí irské whiskey:
Kachní prsa s rybízovou omáčkou
Na 2 porce:
• 2 kachní prsa bez kosti
marináda:
• 1 lžíce pomerančové kůry
• snítka čerstvého tymiánu
• 20 ml whiskey Jameson
• 2 lžíce olivového oleje
rybízová omáčka:
• 3 lžíce rybízového džemu
• 100 ml vývaru
• 2 lžíce medu
• 20 ml whiskey Jameson
Bylinky smíchejte s olejem, whiskey a pomerančovou kůrou, marinádou potřete maso a nechte přes noc uležet v lednici.
Naložená kachní prsa položte na rozpálenou pánev kůží dolů a zprudka opékejte 3 minuty z každé strany. Lehce osolte, přendejte i s výpekem do pekáče, pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 15–20 minut.
Na stejné pánvi, na které jste opékali kachní prsa, připravte omáčku. (Pánev obsahuje zbytky výpeku, které dodají omáčce výbornou chuť). Pánev rozehřejte, přidejte na ni rybízový džem, med, vývar, vařte do zhoustnutí omáčky. Na závěr přidejte whiskey Jameson a krátce povařte.
Pomalu pečené vepřové maso s whiskey Jameson
pro 4 osoby:
• 1500 g krkovice z přeštického prasete
marináda:
• 1 lžíce římského kmínu
• 1 lžíce sladké papriky
• 2 lžíce uzené papriky
• ½ lžičky chilli
• 2 prolisované stroužky česneku
• čerstvý tymián
BBQ omáčka:
• 1 cibule
• 3 lžíce třtinového cukru
• 3 stroužky česneku (prolisovaného)
• ½ lžičky chilli
• 6 lžic rajčatového pyré
• 2 lžíce rajčatového protlaku
• 4 lžíce ocet balzamiko
• 3 lžíce sójové omáčky
• 40 ml whiskey JAMESON
• olej
• sůl
příloha:
• bageta, hamburgerová houska
• červená cibule
Ingredience na marinádu vložte do mísy a promíchejte. Maso potřete ze všech stran, zabalte do alobalu a nechte v lednici uležet, nejlépe přes noc.
Na BBQ omáčku připravte pánev a na oleji nechte zesklovatět cibulku, přidejte prolisovaný česnek, rajčatový protlak a ostatní ingredience. Nechte vařit 15 minut.
Troubu rozehřejte na 160 °C, maso potřete BBQ omáčkou, vložte do pekáče s poklicí, pečte cca 5 hodin. V průběhu pečení maso kontrolujte, potírejte BBQ omáčkou.
Maso vyndejte z trouby, pomocí vidliček ho natrhejte na proužky a promíchejte ze zbylou omáčkou.
Servírujte s bagetou nebo s hamburgerovou houskou a červenou cibulí.
Rib eye steak s dipem z hořčice + whiskey Jameson
pro 2 osoby:
• 2x rib eye steak
• 2 stroužky česneku (rozmáčknuté)
• snítka rozmarýnu
• sůl, pepř
• olej
• máslo (2 lžíce)
Steaky opepřete a potřete olivovým olejem. Pánev rozpalte, položte na ni připravené steaky, pečte z každé strany 1–3 minuty, aby se maso zatáhlo.
Na dopečení steaků použijte troubu vyhřátou na 160 °C. Vložte maso do trouby společně se snítkou rozmarýnu, česnekem a pečte 4–10 minut, délka pečení závisí na výšce steaků a na tom, jak je chcete mít propečené. Na závěr maso dosolte, přidejte plátek másla.
Dip s hořčicí + whiskey JAMESON
• 1 cibule
• 2 lžíce rajčatového pyré
• 2 lžíce cukru
• ½ jablka
• 40 ml whiskey Jameson
• 50 ml vody
• 1 lžíce sójové omáčky
• 2 lžíce dijonské hořčice
• 2 lžíce hrubozrnné hořčice
• sůl, pepř,
• 2 lžíce oleje
Na pánvi rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli, zasypte cukrem, přidejte rajčatové pyré, nakrájené jablko, vodu a nechte provařit. Směs doplňte dijonskou hořčicí, sójovou omáčkou, whiskey Jameson, povařte, dochuťte solí a pepřem. Směs rozmixujte dohladka, na závěr přidejte hrubozrnnou hořčici a promíchejte.
Originální recepty na maso s irskou whiskey připravila Eva Ehrenbergerová z blogu Moje barevná kuchyně. Nechte si chutnat!
TZ, (klam)