Léto je přímo ideální doba zkusit něco nového. Co třeba černý kořen, mangold nebo vodnici? Neznáte? Tyto báječné, i když trochu neznámé druhy zeleniny si určitě zamilujete.
Zelenina, kterou (možná) neznáte a je to škoda!
Topinambury
Tato exoticky znějící i vypadající kořenová zelenina na povrchu krásně kvete a udělala by vám parádu i ve váze. Ale nám jde o kořeny, které jsou ceněnou přílohou. Topinambury, které jsou známé i pod názvem jeruzalémský artyčok, vyhledávají hlavně diabetici jako alternativu k bramborům, protože obsahují daleko méně škrobu. S topinambury můžete dělat úplně cokoliv, co děláte s bramborami: kaši, hranolky, placky nebo je zapékat. Na rozdíl od brambor se ale dají jíst i syrové!
"Neznámé" druhy zeleniny – topinambury; foto: iStock
Vodnice
Zatímco o bramborách staří Čechové neměli zdání, vodnici si dopřávali zcela běžně. Byla rozšířenou, oblíbenou a zcela tradiční zeleninou, která tvořila jídelníček našich předků. Vodnice vypadá jako velká fialovo-bílá ředkev a její chuť se podobá ředkvičce říznuté kedlubnou. Je plná vody, vitamínů, vlákniny a minerálních látek, za které vám tělo poděkuje. Vodnice se běžně používala jako přílohová zelenina, ale můžete si ji dát do salátu i syrovou. Klasikou ovšem bude krémová polévka nebo kaše, která poslouží jako alternativa k bramborové.
Batáty
Neboli sladké brambory se už, zaplaťbůh, začaly objevovat v českých supermarketech jako běžné zboží. Jistě je znají maminky s malými dětmi, pro které je tato hlíza hotové požehnání. Perfektně stravitelná, příjemně nasládlá a nutričně velmi vydatná zelenina přímo volá po tom, aby z ní byla kaše, polévka nebo náplň do koláče. Koláč ze sladkých brambor je americká klasika a dělá se podobně jako dýňový. Z batátů uděláte ale i zajímavé hranolky a skvělé jsou na plech jako součást pečené zeleniny. V obchodech najdete fialové hlízy s mléčně bílou dužinou nebo hnědé brambory s oranžovou dužinou.
"Neznámé" druhy zeleniny – batáty; foto: iStock
Lebeda
V tomto případě nejde o dědu ze známého večerníčku, ale o další vynikající a trochu zapomenutý druh zeleniny, která by si měla najít cestu i na váš talíř. Lebeda zahradní je zelenina listová a roste jak na zahradách, tak i planě na polích. Tam dělá vrásky zemědělcům, ale pokud ji přestěhujete do své kuchyně, příjemně vám oživí salát. Má typicky fialové lístky a připomíná špenát, i když obsahuje méně kyseliny šťavelové. Fantastická je podušená na másle s trochou bešamelu, česneku a smetany.
Mangold
Už Aristoteles o něm psal a staří Římané ho běžně užívali především pro jeho blahodárné účinky na zdraví. Pravidelná konzumace mangoldu účinně reguluje krevní glukózu, dodává dostatek antioxidantů a protizánětlivých fytoživin, které tělo využije v boji proti volným radikálům a hojení stavů, které způsobily. Díky vysokému obsahu vitamínu K1 ochráníte své srdce. Mangold vypadá trochu jako přerostlý špenát a vlastně i podobně chutná. Takže s ním tak můžete i nakládat. Existujě několik kultivarů, které se liší barvou řapíku i samotných listů.
"Neznámé" druhy zeleniny – mangold; foto: iStock
Černý kořen
Tato kořenová zelenina je trochu oříšek. Obrazně i doslova. Má báječnou, lehce ořechovou chuť, ale vydolovat ji ze země a zpracovat asi jen 20 cm dlouhé kořínky je poněkud nevděčný úkol. Proto se i špatně shání. Pokud se vám to ale povede, určitě černý kořen vyzkoušejte. Jeho zářivě bílá dužina oživí váš jídelníček především v zimních měsících a vdechne jídlům z kořenové zeleniny nový šmrnc. Vyzkoušet můžete například krémovou polévku z černého kořene, zakápnutou trochou smetany a doladěnou lanýžovým olejem a opečenou slaninou. Rozhodně se nenechte odradit jeho původním názvem – hadí mord španělský :)
Autor: Kamila Ulčová